Societăţile de asigurări au achitat despăgubiri de 20 de milioane de euro pentru refacerea locuinţelor afectate de dezastre naturale
Sprijinul financiar oferit de companiile de asigurări membre UNSAR pentru refacerea locuinţelor în urma inundaţiilor, cutremurelor şi a alunecărilor de teren se apropie de 20 milioane de euro (93,3 milioane lei), în perioada 2013-2023, sumă achitată atât în baza asigurărilor obligatorii, cât şi a celor facultative, conform unei analize realizate la nivelul asociaţiei UNSAR.
Datele au fost prezentate de UNSAR în contextul recentelor inundaţii masive din România, soldate cu morţi şi mii de case deteriorate sever.
Cele mai multe daune au fost produse de inundaţii
Valoarea despăgubirilor reprezintă plăţile efectuate pentru aproape 17.000 de dosare de daună, din care mai mult de 65% au fost notificate către companiile de asigurări pentru pagubele suferite de locuinţe ca urmare a inundaţiilor.
„Este greu să discutăm despre statistici în aceste momente dificile pentru atât de mulţi români. Însă industria de asigurări continuă să fie alături de cei asiguraţi şi afectaţi de furia naturii, oferind tot sprijinul necesar în vederea soluţionării rapide a dosarelor de daună„, a declarat Alexandru Ciuncan, preşedinte şi director general al UNSAR.
UNSAR atenţionează că despăgubirile achitate de asigurători în urma riscurilor catastrofale sunt în creştere de la un an la altul.
Anul trecut au fost plătite despăgubiri de 5 ori mai mari decât în 2022 pentru acoperirea prejudiciilor cauzate locuinţelor de cele 3 riscuri – inundaţii, cutremure şi alunecări de teren.
„Din păcate, doar 17% dintre locuinţele românilor sunt asigurate complet, prin intermediul unei asigurări facultative. Este evident că mai avem de lucru pentru a putea vorbi despre comunităţi reziliente în faţa acestor provocări”, a precizat Alina Bărbulescu, specialist Asigurări Bunuri & Proprietăţi în cadrul UNSAR.
În România, asigurările facultative se pot încheia doar pentru acele locuinţe care sunt deja protejate printr-o poliţă obligatorie PAD.
Poliţele facultative oferă un nivel de protecţie extins, la valoarea reală a clădirii şi/sau a bunurilor deţinute, putând acoperi pagubele produse de dezastre naturale, dar şi alte tipuri de riscuri precum: incendii, explozii, căderi de corpuri, inundaţii produse de avarii ale instalaţiilor de apă-canal, climatizare, termoficare, defecţiuni ale centralei termice, daune ale bunurilor electronice/electrocasnice etc.
De asemenea, o asigurare facultativă poate fi personalizată prin adăugarea de clauze speciale dedicate, în funcţie de specificul fiecărei locuinţe şi de nevoile individuale ale clienţilor.
De exemplu, se pot acoperi inclusiv prejudiciile produse vecinilor, avariile panourilor fotovoltaice sau chiar se pot oferi soluţii în cazul unor urgenţe – prin intervenţia unor specialişti atunci când situaţia o impune (avarii instalaţii de apă/gaze/încălzire, pene de curent, avarii ale acoperişului, sistemelor/elementelor de acces în locuinţă etc.).
Asigurarea împotriva dezastrelor naturale (cutremure, inundaţii, alunecări de teren) este obligatorie pentru toate locuințele, conform Legii 260/2008, cu modificările și completările ulterioare.
Cum autorităţile nu s-au obosit nici cu amenzile şi nici cu o campanie de informare a cetăţenilor, gradul de asigurare în România este foarte scăzut, iar în unele judeţe afectate de inundaţii majore în ultimele zile gradul de asigurare abia depăşeşte 10-11%.
Costul anual pentru poliţa PAD de asigurare obligatorie a locuinţei este de 130 de lei pentru clădirile construite din materiale durabile și 50 de lei pentru locuințele din chirpici sau paiantă.
Suma maximă asigurată prin polița PAD este de 100.000 de lei pentru prima categorie de locuințe, respectiv 50.000 pentru cea de-a doua.