Societăţile de asigurări, la adăpost de oscilaţiile Bursei. Au o expunere foarte mică pe acţiuni, reiese din ultimul raport ASF

Publicat: 24 dec. 2024, 18:05, de Ady Ivașcu, în ECONOMIE , ? cititori
Societăţile de asigurări, la adăpost de oscilaţiile Bursei. Au o expunere foarte mică pe acţiuni, reiese din ultimul raport ASF

Acţiunile companiilor listate la Bursă au o pondere foarte mică în portofoliul de investiţii al societăţilor de asigurări de pe piaţa autohtonă, reiese din ultimul raport despre piaţa asigurărilor, publicat marţi de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Eventualele oscilaţii mai ample ale Bursei nu vor avea astfel impact asupra afacerilor companiilor de asigurări din România.

În a doua jumătate a anului 2024, volatilitatea ridicată şi dinamica negativă a indicilor Bursei a ridicat unele întrebări în ceea ce priveşte impactul asupra societăţilor de asigurări şi fondurilor de pensii private, care investesc în diverse instrumente financiare.

Conform ultimului raport ASF privind piaţa asigurărilor, pe primele 9 luni din 2024, valoarea totală a investițiilor societăților de asigurare (inclusiv activele deținute pentru unit-linked) se situa la 30,6 miliarde lei, în creștere cu 14% față de finalul anului 2023.

Societățile de asigurare din România investesc preponderent în instrumente cu venit fix, în principal în obligațiuni guvernamentale, ce dețin o pondere de 66% în valoarea totală a investițiilor la 30 septembrie 2024, în creștere compartiv cu finalul lui 2023 (63%).

De asemenea, plasamentele societăților în fonduri de investiții se află pe locul doi din perspectiva valorii investite, cu o pondere de 15% în valoarea totală a
plasamentelor, urmate de deținerile de numerar și echivalente de numerar (7%).

În primele nouă luni ale anului 2024, nu au intervenit schimbări semnificative în structura portofoliului investițional față de finalul lui 2023. Ponderea investițiilor în obligațiuni guvernamentale a crescut cu 3,3 puncte procentuale în totalul investițiilor, pe fondul creșterii cu 19% a valorii investițiilor în titluri
de stat.

Ponderea plasamentelor în acţiuni era de numai 4,1% la nivelul lunii septembrie 2024, în scădere faţă de 4,5% în septembrie 2023.

Valoarea investițiilor în obligațiuni guvernamentale se situa la 20,2 miliarde lei, în creștere cu 19% față de finalul anului 2023 (16,9 miliarde lei), din care 98,7% aveau un nivel de calitate a creditului 3, similar ratingului de țară al României, având în vedere că cea mai mare parte a acestor investiții se concentrează în titluri de stat emise de Ministerul Finanțelor.