Sociologul Gelu Duminică despre Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidențiale: „Nu poporul e de vină!”
Rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale din 2024 au adus în prim-plan o surpriză majoră: ascensiunea lui Călin Georgescu, candidatul independent care a captat atenția românilor dezamăgiți de clasa politică tradițională. Sociologul Gelu Duminică a analizat acest fenomen, oferind explicații care subliniază o realitate complexă și tensionată a societății românești.
Călin Georgescu, o surpriză pentru toată România
Gelu Duminică a fost ferm în a-și exprima opinia: vina pentru succesul mișcărilor suveraniste nu aparține poporului, ci clasei politice care, de-a lungul anilor, a ignorat prioritățile și nevoile cetățenilor de rând.
Sociologul a subliniat că „partidele democratice” din România au fost incapabile să rămână conectate la agenda publicului larg, ceea ce a dus la o alienare profundă a electoratului față de politicienii din „garda veche”.
Potrivit acestuia, alegătorii nu mai au încredere în liderii tradiționali, pe care îi percep ca fiind rupți de realitate și preocupați mai mult de propriile interese decât de cele ale societății. În acest vid de încredere, oamenii caută figuri care să joace rolul de „salvatori”, ceea ce explică succesul neașteptat al unui candidat precum Călin Georgescu.
„Nu poporul «e de vină», ci liderii care și-au bătut joc de el. De mult prea mulți ani, «partidele democratice» s-au îndepărtat de agenda cetățeanului simplu, care s-a simțit din ce în ce mai abandonat.
Zilele trecute atrăgeam atenția asupra discursului strident pe care susținătorii îl foloseau pentru a-i pune in cea mai bună imagine (chipurile) pe ai lor candidați. Am atras atenția că acest ton, dublat de imaginea de 2 lei a politicianului român, nu ajută cu nimic, ba chiar din contra. Și că îndepărtează parte din electorat. Am fost înjurat și jignit chiar de cei care se consideră «apărători ai democrației». Că am și eu dreptatea mea se vede în cifrele actuale”, a declarat Gelu Duminică.
Critica stilului politic actual
Duminică a evidențiat, de asemenea, impactul negativ al tonului agresiv folosit frecvent în politica românească. Retorica stridentă și atacurile personale între candidați contribuie, în opinia sa, la creșterea dezgustului față de politică și la consolidarea „lehamitei” publice. Acest stil de a face politică îndepărtează alegătorii de la urne și, în același timp, îi determină pe cei care votează să opteze pentru alternative radicale.
El a amintit că, în trecut, a atras atenția asupra acestor probleme și asupra modului în care imaginea degradată a politicienilor români contribuie la această criză de încredere. Totuși, avertismentele sale au fost întâmpinate cu critici dure, inclusiv din partea celor care pretind că apără democrația.
În analiza sa, Gelu Duminică a explicat că succesul lui Călin Georgescu nu este o simplă întâmplare. Acesta reprezintă un răspuns direct al electoratului la incapacitatea clasei politice tradiționale de a propune lideri autentici și unificatori. Sociologul a punctat că românii au fost atrași de discursul simplu și de promisiunile de schimbare profundă ale candidatului independent, mai ales în contextul unei nemulțumiri generale față de starea actuală a politicului.
„Ascensiunea dlui Georgescu nu e întâmplătoare: În lipsa unor «politicieni» care se poartă ca niște lideri (unificatori), oamenii vor căuta ‘«salvatori». Lehamitea față de clasa politică actuală e foarte mare și modul ăsta agresiv de a face politică nu (mai) ajută pe nimeni. Și nici marota «X singura soluție», pentru că oamenii vor găsi o alta. Care nu e X.
E nevoie de mult mai mult echilibru, generat de o înțelegere profundă a României reale și diverse. Și de oameni noi în politică. De nu vom face asta repede, lucrurile vor arăta și mai rău. Pentru noi și pentru toți cei care ne urmează”, a mai punctat sociologul.