Soldații israelieni au incendiat o școală UNRWA din nordul Gazei. Războiul Israelului cu ONU

Publicat: 29 oct. 2024, 13:14, de Nitulescu Gabriel, în Internațional , ? cititori
Soldații israelieni au incendiat o școală UNRWA din nordul Gazei. Războiul Israelului cu ONU

Instituția de învățământ este situată în tabăra de refugiați Jabaliya, în aceeași zonă unde armata israeliană lovește în prezent clădiri rezidențiale, a informat agenția WAFA.

Soldații israelieni au incendiat o clădire care adăpostea o școală sub patronajul Agenției ONU pentru Ajutorare și Muncă pentru Refugiații Palestinei din Orientul Apropiat (UNRWA), în tabăra de refugiați Jabaliya din nordul Fâșiei Gaza, a relatat agenția de știri WAFA .

Al Jazeera a relatat anterior atacuri intense cu tancuri și bombardamente de artilerie în tabăra de refugiați Jabaliya.

„Războiul” Israelului împotriva ONU

Incendierea școlii aparținând ONU, vine după o serie de atacuri ale Israelului asupra UNIFIL (Forța Interimară a Națiunilor Unite în Liban) și marchează o nouă deteriorare a unei relații care a fost dificilă încă de la întemeierea Israelului în 1948.

Potrivit unui raport UNIFIL, Israelul a atacat pozițiile ONU de 12 ori, uneori chiar folosind fosfor alb împotriva soldaților mandatați de comunitatea internațională să mențină pacea. Utilizarea fosforului alb, o substanță asemănătoare cerii care arde la temperaturi suficient de ridicate pentru a topi metalul a fost condamnată de grupurile de drepturi scrie Al Jazeera.

Un purtător de cuvânt al UNIFIL a confirmat atacurile, spunând: „De când [armata israeliană] a început incursiunile în Liban la 1 octombrie, UNIFIL a înregistrat aproximativ 25 de incidente care au dus la pagube asupra proprietăților sau spațiilor ONU”, făcând referire la perioada 1-20 octombrie. Cea mai mare parte a acestor atacuri, a spus purtătorul de cuvânt, au fost rezultatul unor acțiuni israeliene împotriva UNIFIL. Cu toate acestea, alte atacuri au avut autori necunoscuți, a adăugat el.

„Cinci militari din trupele de menținere a păcii au fost răniți în trei incidente separate asupra sediilor noastre, iar alți 15 militari din trupele de menținere a păcii au suferit iritații ale pielii și simptome gastrointestinale, după ce au inhalat un gaz necunoscut eliberat de IDF (armata israeliană) la Ramyah pe 13 octombrie”, a spus el. Fără capabilități de testare, a adăugat purtătorul de cuvânt, UNIFIL nu s-a reușit să identifice care a fost fumul.
Forțe ONU de menținere a păcii

Forțe ONU de menținere a păcii. Foto: Al Mayadeen

Trupele ONU folosite ca scuturi umane de … Israel

Israelul a cerut ca ONU să-și retragă trupele din zonele pe care le-a invadat, prim-ministrul Benjamin Netanyahu susținând că Hezbollah folosește UNIFIL ca „scuturi umane” .

Cu toate acestea, UNIFIL a subliniat că trupele de menținere a păcii rămân în Liban sub un mandat ONU, care include instituirea Liniei Albastre care separă Libanul de Israel și de Înălțimile Golan ocupate. Mandatul a fost stabilit în 2000 și consolidat prin Rezoluția ONU 1701 în 2006.

„Rolul nostru în monitorizarea și raportarea încălcărilor Rezoluției 1701 este mai important ca niciodată”, a spus purtătorul de cuvânt, care a mai spus și că „Hezbollah a lansat rachete din apropierea pozițiilor noastre, punând în pericol trupele de menținere a păcii.

Purtătorul de cuvânt al UNIFIL a mai spus că „Tancurile IDF s-au adăpostit într-una dintre pozițiile noastre, spunând că acțiunea a avut ca scop evitarea tirurilor Hezbollahl. Reiterăm că… inviolabilitatea sediilor ONU trebuie respectată”. . Practic, tancurile israeliene au folosit trupele UNIFIL ca scut, acuzație pe care însă Israelul o adresează în mod repetat trupelor UNIFIL, în sensul că ar fi folosite drept scut uman de Hezbollah.

Justifiări israeliene pentru atacarea trupelor de menținere a păcii

Justificând pe Twitter, la mijlocul lunii octombrie, atacurile asupra forțelor ONU din Liban, ministrul israelian al Energiei, Eli Cohen, s-a referit la ONU ca fiind o „organizație eșuată” și la UNIFIL ca fiind o „forță inutilă”.

„ ONU este o organizație eșuată și UNIFIL este o forță inutilă care nu a reușit să aplice Rezoluția 1701, nu a reușit să împiedice Hezbollah să se stabilească în sudul Libanului și nu a ridicat un deget împotriva prejudiciului adus de Hezbollah cetățenilor israelieni timp de aproape un an. Statul Israel va face totul pentru a asigura siguranța cetățenilor săi și, dacă ONU nu poate ajuta, măcar nu ar trebui să intervină și ar trebui să-și mute oamenii din zonele de luptă.”

Bază ONU în Liban

Bază ONU în Liban. Foto: Al Jazeera

O istorie ONU-Israel plină de violență

Actualul conflict dintre Israel și ONU nu este ceva izolat, ci constituie cele mai recente evenimente dintr-un șir de confruntări pe care Israelul le-a avut cu ONU.

Israelul a atacat personalul ONU din Gaza, a acuzat personalul agenției ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA) că se aliază cu grupurile armate și a susținut în repetate rânduri că ONU este o organizație antisemită de fiecare dată când au existat comentari ale reprezentanților ONU, care au criticat acțiunile sale.

În prezent, în Knessetul (parlamentul) israelian a fost votat un proiect de lege care interzice prezența în enclavă a UNRWA, cel mai mare furnizor de servicii umanitare din Gaza într-o perioadă de crize acute.

De asemenea, marți, biroul prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu a negat, într-o postare pe X, faptul istoric al rolului ONU în înființarea Israelului, susținând că Israelul a fost fondat numai prin „victoria… în Războiul de Independență”, denumire sub care Israelul numește conflictul din 1948, care a dus la curățare etnică și la alungarea palestinienilor din casele lor:  „Oficiul primului ministru: O reamintire pentru președintele Franței: Nu rezoluția ONU a fost cea care a înființat Statul Israel, ci mai degrabă victoria obținută în Războiul de Independență cu sângele luptătorilor eroici, dintre care mulți erau supraviețuitori ai Holocaustului – inclusiv din regimul de la Vichy din Franța” (contul în limba engleză nu conține o postare similară).

Totodată, secretarului general al ONU, Antonio Guterres, i s-a interzis intrarea în Israel din cauza a ceea ce guvernul spune că este eșecul său de a „condamna pe deplin” atacul cu rachete al Iranului asupra Israelului, în octombrie.

Încercarea Israelului de a discredita ONU

„ONU contează pentru oamenii din Israel. Că țara a fost fondată prin carta ONU [în 1948], face parte din memoria colectivă”, a spus analistul Nimrod Flaschenberg de la Tel Aviv.

„Cu toate acestea, am asistat la un proces treptat de delegitimizare a ONU în ultimele decenii, când a fost descrisă ca un bastion al sentimentului anti-Israel sau chiar antisemit de către liderii Israelului”.

În mod ironic, unul dintre principalii critici ai ONU este Netanyahu, el însuși fostul ambasador al Israelului la acest organism internațional, din 1984 până în 1988.

Sub partidul său de dreapta Likud – aflat la putere din 2009 – și, mai recent, în timpul alianței sale cu facțiunile israeliene de extremă-dreapta și ultra-ortodoxe, confruntările au crescut cu ONU și, odată cu acestea, legitimitatea organismului internațional este din ce în ce mai contestată de partea israeliană.

„Guterres [fostul secretar general al Partidului Socialist al Portugaliei] este o problemă pentru mulți”, a a avertizat Flaschenberg, descriind neîncrederea în gândirea de stânga și liberală, în rândul dreptei în creștere în Israel.

Flaschenberg a explicat că „obsesia” Consiliului pentru Drepturile Omului ONU pentru Israel/Palestina este de netăgăduit. „Faptul că ne este dedicată o perioadă disproporționată de timp, le face ușoară sarcina criticilor israelieni ai ONU să numească organizația ca fiind antisemită.”

ONU neagă acuzațiile de părtinire și antisemitism

Contactat de Al Jazeera, un purtător de cuvânt al Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA) a declarat: „Mandatul Înaltului Comisar este de a promova – în mod universal și specific cu statele membre – respectarea și protecția drepturilor omului în conformitate cu legislația și standardele internaționale aplicabile.”

Referindu-se la Înaltul Comisar Volker Turk, purtătorul de cuvânt a continuat: „Înaltul comisar își îndeplinește mandatul în mod imparțial, indiferent de cine, când sau unde sunt comise abuzuri și încălcări ale dreptului internațional și ale drepturilor omului.

„Toate acțiunile Oficiului se bazează pe fapte obținute printr-o metodologie riguroasă de monitorizare și raportare și evaluate în conformitate cu standardele juridice internaționale relevante (Dreptul internațional al drepturilor omului și dreptul internațional umanitar)”, a adăugat el.

Amenințări la adresa raportorului care a acuzat Israelul de genocid, în Gaza

La începutul acestui an, raportul comunității internaționale cu privire la acțiunea Israelului în Gaza, Anatomia unui genocid , care conținea numeroase cazuri documentate de încălcări ale drepturilor omului și care arăta că există indicii clare că Israelul a încălcat trei acte din Convenția ONU care definește genocidul, a fost respins ca părtinitor sau antisemit atât de Israel, cât și de Statele Unite, aliatul militar și diplomatic principal al statului evreu.

Statele Unite au dat tonul, de asemenea, în condamnarea Comisiei de anchetă (COI) a ONU, cu privire la acuzațiile frecvente împotriva Israelului pentru încălcări ale dreptului internațional al drepturilor omului, în tratarea palestinienilor de sub controlul său.

Francesca Albanese

Francesca Albanese. Foto: https://www.alhaq.org/

Autoarea raportului, Francesca Albanese, avocat și cadru universitar italian și unul dintre zecile de experți independenți în drepturile omului mandatați de Națiunile Unite, spune însă, că se confruntă cu amenințări după elaborarea raportului de genocid al Israelului în Gaza (nu a precizat însă cine a făcut aceste amenințări).

Albanese a spus că una dintre concluziile sale cheie a fost că, atât conducerea executivă, cât și conducerea militară a Israelului și-au „subminat în mod intenționat funcțiile de protecție, în încercarea de a legitima violența genocidară împotriva poporului palestinian”. „Singura concluzie rezonabilă care poate fi trasă din dezvăluirea acestei politici este o politică de stat israeliană de violență genocidară față de poporul palestinian din Gaza”, a spus ea

ONU acordă o „atenție specială” Israelului

UN Watch, un ONG descris de agenția de presă AFP drept „un grup de lobby cu legături strânse cu Israelul”, a susținut că Adunarea Generală a ONU (UNGA) a adoptat 15 rezoluții împotriva Israelului, comparativ cu șapte împotriva restului lumii. Două dintre rezoluțiile ONU din 2023 se refereau la acțiunile Israelului în Gaza din acel an, unde au fost uciși peste 40.000 de oameni.

Alte rezoluții au întărit hotărârile anterioare, cum ar fi cele care condamnau colonizările Israelului din Cisiordania ocupată sau construirea barierei sale de securitate, condamnate ca măsură de apartheid de numeroase grupuri de drepturi ale omului, precum și daunele asupra mediului pe care Israelul le-a făcut pe teritoriul palestinian pe care îl ocupă, precum și în Liban.

Un lung șir de încălcări ale dreptului internațional de către Israel

„Israelul a fost creat și de la început a încălcat o mare parte a dreptului internațional”, a spus Paul Salem de la Institutul Orientului Mijlociu. „Există un conflict încorporat.”

Aproape imediat după crearea Israelului prin mandatul ONU a venit Nakba, epurarea etnică a peste 700.000 de palestinieni, care până în prezent sunt refugiați, cărora li se interzice întoarcerea, mulți trăind în taberele de refugiați din Cisiordania ocupată sau din țările învecinate.

De asemenea, ocupația Cisiordaniei, a Fâșiei Gaza și a Ierusalimului de Est, pe care Israelul le-a menținut din 1967, îl plasează pe partea greșită a celei de-a patra Convenții de la Geneva și demonstrează nerespectarea edictelor ONU și a dreptului internațional, văzut ca inviolabil peste tot în lume.

Unele zone de dispută dintre ONU și Israel sunt mai recente. Nu în ultimul rând sunt atacurile în curs asupra forțelor ONU care operează pentru a pune în aplicare o rezoluție la care Israelul a fost parte.

Cu toate acestea, pe măsură ce Israelul își orientează războiul spre nord, spre Liban, a părut să se concentreze pe UNIFIL.

„UNIFIL este în cale. Ei vor să le îndepărteze, dar acesta nu este o modalitate legitimă sau legală de a face acest lucru”, a spus Salem, arătând la constrângerile diplomatice și legale care protejează forțele de menținere a păcii ale ONU.

„Poate că Israelul ar trebui să se retragă din ONU și să nu mai pretindă că vrea să rezolve lucrurile prin diplomație.

„Diplomația este frustrantă, am înțeles. Nu merge întotdeauna, dar de aceea a fost creată ONU, ca lucrurile să nu se rezolve cu forța militară”, a spus el.

Schimbarea Israelului, schimbarea ONU

Că ONU s-a schimbat de la crearea Israelului este un fapt. Cele 51 de state membre ale ONU care au dat naștere Israelului au ajuns la o Adunare Generală (UNGA) de 193, pe măsură ce țările și-au câștigat independența față de colonizatori.

În cadrul ONU, majoritatea țărilor lumii consideră cauza palestiniană ca fiind importantă. De asemenea, recent Israelul s-a îndepărtat și mai dramatic de ceilalți membri ai AG.

„Sunt pesimist cu privire la viitorul Israelului ca stat liberal-democrat”, a spus Richard Caplan de la Universitatea Oxford.

„În acest moment, Israelul se află în modul de supraviețuire, reacționând la amenințările imediate cu o nerespectare flagrantă a dreptului internațional umanitar, în ciuda afirmațiilor sale repetate că operează cele mai morale forțe armate din lume”.

Chiar și într-o perioadă relativ optimistă, cu economia israeliană puternică după pandemia de COVID și relațiile dintre Israel și unele state arabe încălzindu-se, a remarcat Caplan, Israelul a ales să nu caute o soluționare politică a conflictului său cu Palestina și, prin extensie, să ajute la vindecarea rupturii cu ONU.

„Dimpotrivă, colonizarea brutală a Teritoriilor Ocupate a continuat fără încetare, Netanyahu angajându-se să prevină apariția unui stat palestinian”, a declarat Caplan pentru Al Jazeera.

„Deși poate exista o opoziție largă față de Netanyahu în rândul israelienilor, în general israelienii tolerează, dacă nu susțin, ocupația.

„Cine sunt membrii Knesset-ului care au fost aleși pe o platformă pentru a pune capăt ocupației? Singura speranță ar putea fi dacă aliații Israelului lucrează cu seriozitate pentru înființarea unui stat palestinian și își folosesc pârghiile… pentru a presa Israelul să-și modifice comportamentul”, a scris el.

„În caz contrar, mă tem că viitorul va aduce mai multă dezrădăcinare, mai multă curățare etnică și mai multă violență.”