„Solidarity in action”. Întâlnirea reprezentanților SUA, României, Ucrainei, Moldovei pe tema tranzitului cerealelelor
Reprezentanți ai Guvernelor SUA, României, Ucrainei, Republicii Moldova și Comisiei Europene, au stabilit vineri la Galați măsurile necesare pentru dublarea la 4 milioane de tone a cantității de cereale ucrainiene tranzitate prin porturile de la Dunăre.
La Prefectura din Galați a avut loc vineri o întâlnire a reprezentanților Statelor Unite, Comisiei Europene și ai guvernelor României, Ucrainei și Republicii Moldova, în legătură cu creșterea capacității de tranzit a cerealelor exportate de Ucraina prin porturile de la Dunăre.
La întâlnire au participat Jim O’Brien, care conduce biroul SUA ce gestionează regimurile de sancţiuni (US Sanctions Coordinator), vicepremierul și ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu, ambasadoarea Statelor Unite la București, Kathleen Kavalec, vicepremierul ucrainean Oleksandr Kubrakov, Magda Kopczynska – director pentru Transportul pe Apă de la Directoratul-General pentru Mobilitate şi Transport din cadrul Comisiei Europene şi ministrul Agriculturii din Republica Moldova, Vladimir Bolea.
La întâlnirea de la Galați, reprezentanții Statelor Unite și-au reafirmat angajamentul de a acorda asistență financiară României și celorlalte state vecine Ucrainei pentru achiziționarea de pilotine maritime și pentru a facilita transbordarea și tranzitul transfrontalier.
Măsurile vor include sprijinul SUA pentru extinderea rutelor alternative de export, modernizarea punctelor de trecere a frontierei ucrainene, modernizarea infrastructurii critice pentru transportul feroviar și rutier, dar și sprijinirea dezvoltării capacităților de export a sectorului privat de-a lungul Dunării.
După discuțiile de la la Prefectura Galați, în care au fost dezbătute soluțiile tehnice care pot determina o creștere a cantității cerealelor tranzitate prin porturile de la Dunărea Maritimă, reprezentanții SUA, Comisiei Europene și ai guvernelor României, Ucrainei și Moldovei, au vizitat Portul Galați.
În cadrul conferinței de presă, ambasadoarea Statelor Unite la București, Kathleen Kavalek, a mulțumit autorităților române pentru organizarea acestei întâlniri, care este o dovadă în plus a sprijinului oferit Ucrainei de către România:
„Este o reflectare a rolului important pe care România îl joacă în ceea ce privește tranzitul cerealelor ucrainiene prin România și Moldova către piețele globale. Statele Unite sunt recunoscătoare României pentru găzduirea acestor discuții importante și pentru tot ce a făcut pentru a sprijini Ucraina”, a spus ambasadoarea Statelor Unite.
Grindeanu: „Dorim dublarea capacității de tranzit la 4 milioane de tone”
Măsurile convenite în cadrul reuniunii vizează o dublare a cantității de cereale ucrainiene care este tranzitată prin porturile de la Dunărea Martitimă, de la 2 milioane de tone la peste 4 milioane de tone.
„Dorim dublarea capacității de tranzit de la două milioane de tone la cel puțin 4 milioane de tone în perioada următoare. Noi ne propunem și aceste lucruri au fost discutate în cadrul conferinței de astăzi, în primul rând să creștem numărul de piloți maritimi care să aducă navele pe Canalul Sulina. Până la sfârșitul lunii august vom avea cei 60 de piloți maritimi la care ne-am angajat.
De asemenea, avem proiectul european, care se va finaliza în toamna acestui an, care va permite navigarea pe Canalul Sulina 24 de ore, 7 zile pe săptămână. În momentul în care vom face toate aceste investiții și vom crește numărul de piloți, automat, porturile Galați, Brăila, vor fi folosite și ele, alături de Reni și Ismail, în flux continuu.
Astăzi, noi am propus nu numai cele două porturi. Am venit în fața colegilor din Ucraina cu propunerea de a folosi toate porturile, inclusiv cele din amonte de Galați și Brăila, până la Orșova, utilizând rețeaua feroviară a acelor porturi. Orice proiect care va duce la mărirea acestei capacități va fi luat în calcul”, a declarat Sorin Grindeanu, vicepremier și ministru al Transporturilor.
Vicepremierul Ucrainei, Oleksandr Kubrakov: „Trebuie să oprim asaltul Rusiei asupra sistemului global privind alimentele”
La rândul său, vicepremierul Ucrainei, Oleksandr Kubrakov, a precizat că Rusia a distrus, după retragerea din „acordul cerealelor”, peste 200.000 de tone de cereale, iar în aceste condiții trebuie oprit asaltul Rusiei asupra sistemului global privind alimentele.
„De când Rusia s-a retras din acordul cerealelor, în 17 iulie, forţele ruseşti au distrus peste 200.000 de tone de cereale ucrainene, 200.000 de tone fiind estimarea programului World Food. Asta înseamnă asigurarea hranei pentru cel puţin un milion de oameni”, a declarat Oleksandr Kubrakov.
Vicepremierul ucrainean a mai adăugat că de la retragerea Rusiei din acordul care permitea tranzitul cerealelor ucrainene, preţul cerealelor la nivel mondial a crescut cu peste 8%.
„În mod cert trebuie să oprim folosirea foamei ca armă şi asaltul Rusiei asupra sistemului global privind alimentele. Mulţumesc partenerilor noştri europeni pentru programele de solidaritate care ne-au permis să exportăm în jur de 32 de milioane de tone de produse agricole anul trecut”, a adăugat viceprim-ministrul ucrainean.
El a mai precizat că Ucraina este interesată de posibilitatea de a organiza spaţii suplimentare în zona portului Constanţa şi a Canalului Sulina pentru tranzitul navelor ucrainene care transportă produse agricole.
„Ucraina apreciază în mod deosebit eforturile României pentru îmbunătăţirea şi eficientizarea canalului Sulina şi pentru creşterea capacităţii acestuia. Am văzut deja primele rezultate, pot doar să mulţumesc colegilor români pentru că au făcut asta”, a mai spus Oleksandr Kubrakov.