Soluția reducerii facturilor primăriilor la energie. Trecerea la iluminatul public cu LED-uri reduce costurile cu 40%
În contextul creșterii prețurilor la energia electrică, toate primăriile din țară se vor confrunta cu mari probleme la plata facturilor pentru iluminatul public, dar și pentru funcționarea școlilor, unităților medicale sau a societăților de servicii publice.
Probleme mari vor avea în special primăriile marilor orașe. Spre exemplu, la Galați creșterea prețului energiei va majora de la 500.000 lei la 1,2 milioane de lei valoarea facturii plătite lunar de primărie pentru iluminatul public.
Trecerea la iluminatul public cu LED-uri, reduce facturile la iluminat public cu 40%
Soluția este reducerea consumului de energie prin trecerea de la iluminatul public clasic la iluminatul public cu LED-uri. Reducerile diferă de la o primărie la alta, în funcție de mărimea rețelei de iluminat public și puterile instalate, fiind de 40% în cazurile marilor municipii, însă în cazurile localităților mici trecerea de la corpurile de iluminat cu vapori la cele cu LED-uri înseamnă reducerea facturilor cu până la 70-75%.
Primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu, susține că în contextul crizei facturilor la energie electrică Administrația Fondului de Mediu ar trebui să majoreze fondurile alocate administrațiilor locale pentru trecerea la iluminatul pe LED-uri: „Chiar dacă Fondul de Mediu a alocat niște fonduri aferente înlocuirii becurilor cu lămpi pe LED, eu cred că e prea puțin pentru ce nevoi au autoritățile locale și poate, cine știe, Guvernul mai alocă niște bani, pentru că autoritățile locale au capacitatea de a implementa astfel de proiecte”, ne-a declarat primarul Galațiului.
La Brăila, s-a trecut pe LED-uri cu fonduri din bugetul propriu
Până acum, majoritatea primarilor marilor orașe nu au dat prea multă importanță modernizării iluminatului public prin trecerea la tehnologia cu LED-uri, dar cei care au făcut această schimbare au obținut economii importante la bugetul local.
Exemplul de bună practică este Primăria Brăila, căreia i-a fost acordat în 2017 „Trofeul de excelență” al Asociației Municipiilor din România pentru că „sistemul de iluminat stradal din municipiul Brăila este cel mai performant din țară”.
Primăria Brăila a realizat trecerea la iluminatul public cu LED-uri prin alocarea de la bugetul local a 24,2 milioane de lei. Au fost înlocuite toate cele 12.860 de corpuri de iluminat public din oraș cu corpuri de iluminat cu LED-uri și au fost instalate și 79 de tablouri electrice, precum și un sistem de reducere sau creștere a intensităţii iluminatului public în funcţie de luminozitatea zonei. „Se poate observa foarte uşor că luminozitatea în zonă a crescut, iar asta în condiţiile în care factura va veni mai mică cu aproximativ 40%”, declara primarul Brăilei, Marian Dragomir, la punerea în funcțiune a sistemului.
Au început trecerea la iluminatul public cu LED-uri și primăriile din Târgu Jiu, Galați, Cluj și Bârlad
Primăria Târgu Jiu modernizează iluminatul public în două etape. Un prim proiect, în valoare de 5 milioane de euro, a vizat înlocuirea iluminatului clasic cu cel pe LED-uri pentru 27 km de rețele de iluminat public de pe străzile principale. Un alt proiect vizează înlocuirea a 800 de corpuri de iluminat cu corpuri LED în cartierele orașului „Costurile scad semnificativ, cu aproape 40%, odată cu înlocuirea actualului sistem clasic. Se face o economie la bugetul local de aproape un milion de lei pe an”, a declarat primarul Marcel Romanescu.
La Galați, edilii au planuri de trecere în etape a iluminatului public pe corpuri cu LED-uri. Consiliul Municipal Galați a aprobat proiectele „Modernizare sistem de iluminat public în cartierul Ţiglina I, II” şi „Modernizare sistem de iluminat public în cartierul Mazepa”, în valoare totală de 7 milioane euro, finanțate prin Programul Operaţional Regional. Din valoarea totală, numai 2% din investiţie ar fi contribuția Primăriei Galați, 13% din bani sunt alocați de la bugetul de stat, iar restul de 85% din Fondul European de Dezvoltare Regională.
Pe 5 august 2021, Primăria Bârlad a demarat procedurile pentru realizarea proiectului „Creșterea eficienței energetice a sistemului de iluminat public din Bârlad”. Valoarea estimată a lucrărilor este de 8.131.530 lei fără TVA, proiectul fiind finanțat de către „Innovasjon Norge”, Operator de program pentru Mecanismele financiare Spațiul Economic European și Norvegian 2014-2021, „Programul energetic în România”, Domeniul de interes: „Eficiența energetică”.
În decembrie 2020, consiliul local din Cluj a aprobat investițiile în proiectul „Sistem de iluminat public inteligent în Cluj-Napoca pentru scăderea efectelor gazelor cu efect de seră”, pentru modernizarea iluminatului pe 16 străzi din oraș prin utilizarea de corpuri de iluminat cu tehnologie LED și sistem de telegestiune. Proiectul, în valoare totală de la 761.771 de euro, este finanțat în cadrul „Programului energetic în România” – „Innovasjon Norge”.
La Suceava, Arad și Cluj, iluminat ieftin cu bani din Elveția
Principale oportunități de finanțare pentru modernizarea iluminatului public sunt cele oferite de Administrația Fondului de Mediu și Fondul Român pentru Eficiența Energiei, care are printre prioritățile de finanțare și proiecte de modernizare a „iluminatului public interior și exterior”. Dar sunt și alte oportunități de finanțare. Spre exemplu, primăriile din Arad, Brașov, Cluj și Suceava, au obținut finanțări în cadrul Programului de Cooperare Elveţiano-Român de reducere a disparităţilor economice şi sociale în interiorul Uniunii Europene, mediatorul fiind Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice (SECO).
Proiectul de la Suceava a fost în valoare totală de 6,4 milioane de franci elveţieni, contribuţia părţii elveţiene fiind de 5,2 milioane de franci, iar cofinanţarea asigurată de Primăria Suceava de 1,1 milioane de franci elveţieni, reprezentând 15% din valoarea totală a proiectului. Lucrările au constat în demontarea vechilor corpuri de iluminat, „montare a corpurilor de iluminat cu tehnologie LED – 3.843 bucăți și înlocuire/montare cutii conexiune pe stâlpii de iluminat – 3.741 bucăți”, dar și „instalare echipament de telegestiune” a iluminatului public.
Și edilii din Oradea au rezolvat trecerea la iluminatul cu leduri, în acest caz opțiunea pentru obținerea finanțării orientându-se către POR 2014 – 2020. Implementarea iluminatului cu leduri a redus factura Primăriei Oradea pentru iluminat public cu aproximativ 9 milioane de lei.
Într-o comună, prin trecerea la iuminatul LED se face o economie de 72%
În 2010, comuna clujeană Mociu devenea prima localitate din România luminată pe LED-uri. Primăria Mociu a obținut o finanțare de la Fondul Român pentru Eficiența Energiei. În comună au fost instalate 400 de corpuri de iluminat cu LED de 25 W si respectiv 42 W. După implementarea noului sistem, consumul de energie electrică a rețelei de iluminat public s-a redus de la 200,75 MWh în 2009 la 57,09 MWh în 2010. Economia anuală de energie electrică a fost de 143,66MWh, adică de 72%.