Șomaj tehnic pentru salariații firmelor a căror activitate este suspendată. Care este procedura
Guvernul a reintrodus măsura șomajului tehnic, până la 31 decembrie, pentru salariații companiilor a căror activitate este suspendată, total sau parțial, din cauza restricțiilor și prelungirii stării de alertă determinate de creșterea numărului de îmbolnăviri cu Covid-19. Decizia este valabilă și în cazul suspendării temporare a contractului individual de muncă, a anunțat Irina Marinescu, director PwC România.
Excepție de la aceste prevederi fac salariațiii aflați în concediu medical și care primesc indemnizația de asigurări sociale aferentă, potrivit OUG nr. 111/2021.
Cuantumul indemnizațiilor este de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat și se suportă din bugetul asigurărilor pentru șomaj, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut, prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021.
Angajatorii trebuie să depună la agențiile pentru ocuparea forței de muncă, prin poșta electronică, o cerere însoțită de o declarație pe propria răspundere și de lista persoanelor care beneficiază de indemnizație. Plata indemnizațiilor se face în termen de cel mult 15 zile de la depunerea documentelor, iar acestea vor fi platite către angajați în cel mult 3 zile lucrătoare după ce au fost primite.
Indemnizația se calculează pentru numărul de zile în care activitatea a fost suspendată, fiind supusă impozitării și plății contribuțiilor sociale obligatorii.
Angajatorul este cel care face calculul, reținerea și plata impozitului pe venit, a contribuției de asigurări sociale de stat și a contribuției de asigurări sociale de sănătate din indemnizațiile încasate din bugetul asigurărilor pentru șomaj. Potrivit actului normativ, pentru aceste indemnizații se menține exceptarea de la plata contribuției asiguratorie pentru muncă a angajatorului.
În cazul angajaților care au încheiate mai multe contracte individuale de muncă, din care cel puțin unul este activ pe perioadele menționate nu beneficiază de indemnizația pentru șomaj tehnic. Dacă toate contractele de muncă sunt suspendate, angajații beneficiază de indemnizația pentru șomaj tehnic aferentă contractului individual de muncă cu drepturile salariale cele mai avantajoase.
Indemnizația pentru șomaj tehnic poate fi suplimentată de angajator, dacă bugetul angajatorului pentru plata cheltuielilor de personal permite acest lucru.
Cine mai beneficiază de șomaj tehnic
În același timp, indemnizația se acordă similar și profesioniștilor, persoane autorizate, persoanelor fizice care obțin venituri din drepturi de autor sau drepturi conexe. Plata se efectuează de către agențiile teritoriale exclusiv în conturile bancare deschise de beneficiarii indemnizației, în termen de maximum 30 de zile de la data depunerii prin poșta electronică, a cererii, declarație pe propria răspundere, însoțită de documentul care atestă întreruperea temporară a activității, total sau parțial.
Trebuie menționat și faptul că persoanele fizice care beneficiază de astfel de indemnizații nu pot dispune de suma de până la 3,5% din impozitul pe venit aferent indemnizațiilor, pentru susținerea entităților nonprofit/unităților de cult, precum și pentru acordarea de burse private.
Prevederile nu vizează, însă, și salariații instituțiilor și autorităților publice sau firme care la data solicitării indemnizației se află în faliment, dizolvare, lichidare sau care au activitățile suspendate sau au impuse restricții din alte motive decât cele generate de răspândirea SARS-CoV-2.