Șomajul a crescut la cote alarmante în România. Bărbații, loviți mai rău decât femeile

Publicat: 30 mai 2024, 11:37, de Cristina Cohuț, în ACTUALITATE , ? cititori
Șomajul a crescut la cote alarmante în România. Bărbații, loviți mai rău decât femeile

În luna aprilie 2024, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS), rata șomajului a ajuns la 5,3% în formă ajustată sezonier, crescând cu 0,1 puncte procentuale față de luna precedentă, martie 2024.

”Rata şomajului în luna aprilie 2024 a fost, în formă ajustată sezonier, de 5,3%, în creştere cu 0,1 puncte procentuale faţă de cea înregistrată în luna martie 2024. Rata şomajului la bărbaţi a fost cu 0,6 puncte procentuale mai mare decât la femei”, arată datele INS.

Estimările pentru luna aprilie 2024 arată că numărul șomerilor cu vârste cuprinse între 15 și 74 de ani a fost de 443.600 de persoane. Acesta a înregistrat o creștere față de luna precedentă, când număra 440.200 de persoane, și față de aceeași perioadă a anului anterior, când erau înregistrate 442.200 de persoane fără loc de muncă.

În ceea ce privește genurile, rata șomajului la bărbați a fost cu 0,6 puncte procentuale mai mare decât cea la femei, înregistrând 5,5% pentru persoanele de sex masculin și 4,9% pentru cele de sex feminin.

O preocupare continuă rămâne rata ridicată a șomajului în rândul tinerilor, cu un nivel de 20,5% pentru cei cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani.

Pentru persoanele adulte, între 25 și 74 de ani, rata șomajului a fost estimată la 4,2% în luna aprilie 2024 (3,8% pentru femei și 4,4% pentru bărbați). Persoanele cu vârste între 25 și 74 de ani au constituit 74,7% din totalul estimat al șomerilor din luna aprilie 2024.

Ajutorul de șomaj în 2024. Condiții de îndeplinit şi actele necesare

Procesul de obținere a ajutorului de șomaj este relativ simplu, necesitând doar câteva documente. Conform prevederilor legale, acest ajutor reprezintă o compensație parțială a veniturilor, fiind disponibil atât pentru cei care își pierd locul de muncă, cât și pentru absolvenții instituțiilor de învățământ care întâmpină dificultăți în găsirea unui loc de muncă.

Pentru a beneficia de indemnizația de șomaj, persoanele trebuie să completeze și să depună documentele necesare la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). Potrivit prevederilor legale, șomerii prevăzuți la art.17 alin. (1) sunt eligibili pentru indemnizație de șomaj doar dacă îndeplinesc următoarele condiții:

  • Au un stagiu de cotizare de cel puțin 12 luni în ultimele 24 de luni înaintea datei înregistrării cererii.
  • Nu obțin venituri sau obțin venituri din activități autorizate conform legii care sunt mai mici decât indemnizația de șomaj.
  • Nu îndeplinesc condițiile de pensionare conform legislației în vigoare.
  • Sunt înregistrați la agențiile pentru ocuparea forței de muncă din raza lor teritorială de domiciliu sau, în cazul în care au avut ultimul loc de muncă sau au obținut venituri, în acea localitate.

Actele necesare pentru ajutorul de şomaj

Pentru a întocmi dosarul necesar pentru indemnizația de șomaj, solicitanții trebuie să fie conștienți că aceasta nu poate fi cerută în cazul în care refuză un loc de muncă adecvat calificării lor sau refuză participarea la programele de formare profesională oferite de agențiile pentru ocuparea forței de muncă.

Documentele necesare includ:

  • Cerere-tip;
  • Actul de identitate (original);
  • Documentele care atestă nivelul de educație și calificările (original și copie);
  • Adeverință medicală care confirmă starea de sănătate corespunzătoare pentru muncă sau eventuale restricții medicale;
  • Documentele emise de autoritățile fiscale locale care demonstrează lipsa veniturilor sau veniturile obținute din activități legale, dar care nu depășesc valoarea indicatorului social de referință (ISR) – 598 lei;
  • Cartea de muncă în original și copie;
  • Decizia eliberată de la ultimul loc de muncă, care indică data și motivul încetării raportului de muncă sau de serviciu;
  • Adeverința de plată a contribuțiilor la fondul de șomaj, obținută de la ultimul loc de muncă;
  • Un dosar plic pentru depunerea documentelor.