Șomeri în prag de sărbători. Sute de angajați din Pașcani vor rămâne fără loc de muncă
Grupul suedez Holmbergs Safety Systems, cu fabrici în Europa, Hong Kong, SUA și China, a băgat în insolvență afacerea din România, fosta fabrică Te-Rox Prod din Pașcani, pe care a preluat-o în urmă cu patru ani. Toți cei 430 de angajați vor fi trimiși în șomaj.
În urmă cu patru ani, la momentul achiziției, compania românească avea afaceri de 70 de milioane de lei și un profit net de 3,8 milioane de lei, dar și datorii de aproape 21 de milioane de lei. Până în 2024, numărul angajaților a scăzut de la 550 la 430 de persoane. Acum, compania a anunțat că va face concedieri colective.
În luna august, Grupul suedez Holmbergs Safety Systems a explicat situația, arătând că a devenit tot mai dificil să fie competitiv, costurile în România crescând exponențial în ultimii patru ani, de la energie la transport și salarii.
„Într-adevăr, activitatea a scăzut in ultimii ani. Circumstanțele care au dus la scăderea activității sunt, de fapt, capacitatea pieței în care activăm precum și alți factori externi. Mai precis, până în 2021, Te-Rox lucra exclusiv pentru un singur client din Franța. Acesta, la rândul lui, s-a vândut unui grup de investiții, iar abordarea noilor proprietari este mult diferită față de cea de dinainte.
În același timp, a devenit din ce în ce mai dificil să fim competitivi, costurile în România crescând exponențial în ultimii 4 ani, de la energie la transport și salarii. În septembrie 2023, legislația europeană din care produsul nostru face parte s-a schimbat.
Acest lucru a forțat clienții noștri să modifice, dar să și investească sume mari în certificarea de produse noi. Noua legislație impune anumite aspecte care, când sunt traduse în dezvoltarea unui produs, cresc costurile de manufacturare.
Retailerii, cei care cumpără de la clienții noștri, au prevăzut acest lucru și și-au făcut stocuri pentru a nu mări prețurile către consumator imediat, iar apoi, în negocieri, au fost foarte duri în menținerea prețului. După cum am menționat mai sus, capacitatea noastră de a fi competitivi în prețuri a scăzut, iar mulți retaileri au preferat să se orienteze spre Asia, pentru aprovizionare.
Strategia noastră a fost să dimensionăm capacitatea și costurile relativ cu cererea și creșterile din ultimii ani. Din acest punct de vedere suntem stabili, mai ales considerând că majoritatea companiilor din industria textilă, în principal din zona Moldovei, s-au închis sau urmează.
De la începutul acestui an am primit nenumărate cereri de acordare de comenzi de la alte companii din Roman sau Suceava. Cum am menționat, acum suntem stabilizați. Din punctul de vedere al „vânzării” de capacitate, perioada mai dificilă a fost martie – aprilie, dar în urma negocierilor aceste situații s-au rezolvat. În acest an am început să vedem și rezultatele la proiectele începute din 2021 – 2022, aducând noi clienți, acest lucru fiind extrem de important pentru noi și avem indicații că nivelul de afaceri cu aceștia va crește în următoarea perioadă”, a transmis compania prin intermediul Newspascani.