Somnul neregulat mărește riscul de AVC și criză cardiacă

Publicat: 29 nov. 2024, 22:57, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Somnul neregulat mărește riscul de AVC și criză cardiacă

Potrivit unui studiu recent, persoanele care au tipare de somn neregulate prezintă un risc mai mare de boli cardiovasculare, comparativ cu cele care au un somn regulat.

Cercetătorii au studiat ora la care o persoană se culcă și se trezește și au descoperit că nerespectarea orei în fiecare noapte și dimineață crește riscul de accident vascular cerebral (AVC), atac de cord și insuficiență cardiacă cu 26%, chiar și pentru cei care dorm o noapte întreagă.

„Trebuie să dormi între 7 și 9 ore pe noapte.” Validată de mulți specialiști, această recomandare nu este suficientă pentru ca somnul să fie cu adevarat benefic. Este ceea ce au demonstrat cercetătorii într-un nou studiu publicat în Journal of Epidemiology and Community Health.

Rezultatele cercetării indică faptul că somnul neregulat, adică mersul la culcare la ore diferite și trezirea la ore diferite în fiecare zi , reprezintă un risc ”strâns legat” de probleme cardiovasculare. Potrivit experților, chiar opt ore de somn nu sunt suficiente pentru a compensa efectele nocive ale orelor de culcare și de trezire variate.

În această cercetare au fost incluse 72.269 de persoane cu vârste între 40 și 79 de ani din studiul UK Biobank. Participanții au purtat un instrument de urmărire timp de șapte zile pentru ca experții să poată înregistra somnul și să calculeze scorul indicelui de regularitate a somnului (SRI) pentru fiecare. Ei au fost repartizați fie în grupa cu somn neregulat, fie în grupa cu somn moderat neregulat, fie în grupa cu somn regulat.

Participanții la studiu au fost monitorizați timp de opt ani.

Persoanele cu un somn neregulat aveau cu 26% mai multe riscuri de a suferi un accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă sau criză cardiac, comparativ cu cele care care se culcau și se trezeau la aceleași ore. În privința celor din grupa cu somn moderat neregulat, aceștia erau cu 8% mai susceptibili de a se confrunta cu aceleași afecțiuni, dar riscurile scădeau dacă dormeau suficient.

Pentru a evita aceste grave probleme de sănătate, autorul principal al studiului, Jean-Philippe Chaput, ne recomandă, cu  plus-minus 30 de minute,  să ne culcăm  la aceeași oră în fiecare noapte și  să ne trezim în fiecare dimineață, inclusiv în weekend.

”Nimeni nu este perfect pe parcursul unui an, iar dacă nu ai un program de somn regulat una sau două zile pe săptămână, asta nu te va ucide. Dar dacă în mod repetat ai un somn neregulat, cinci sau șase zile pe săptămână, devine cronic și asta este o problemă”, explică cercetătorul Jean-Philippe Chaput.

El mai spune că trezitul la aceeași oră este mai important decât a merge la culcare la aceeași oră. ”Să te trezești la ore diferite în fiecare dimineață într-adevăr încurcă complet ceasul intern și asta poate avea consecințe negative asupra sănătății”, explică Jean-Philippe Chaput.