Sondaj: 62% din ucraineni vor să adere la NATO și 68% vor integrarea în UE
Tot mai mulți ucraineni își declară sprijinul pentru Occident, scrie The Moscow Times. Din ce în ce mai mulți ucraineni își declară sprijinul pentru Occident, deși tensiunile în estul țării se amplifică, iar războiul ar putea începe în orice moment.
Sprijinul ucrainenilor pentru aderarea la NATO a atins cel mai mare nivel istoric, potrivit unui nou sondaj de opinie efectuat pe fondul conflictului dintre Rusia și Occident din cauza cererii Moscovei de a bloca definitiv Kievul să adere la alianța militară occidentală.
Astfel, după ce a scăzut la 55% în decembrie 2021, sprijinul pentru aderarea Ucrainei la NATO a crescut din nou în ianuarie și a ajuns la 62% în februarie, potrivit datelor adunate și centralizate de Rating Group.
„Este cel mai mare indicator al percepției pozitive asupra aderării Ucrainei la NATO de când se fac măsurătorile, din 2014 (anul anexării Peninsulei Crimeea – n.red.)”, susțin autorii cercetării.
De asemenea, 30% dintre respondenți se opun aderării fostei republici sovietice la NATO, în scădere de la pragul de 35% înregistrat în urmă cu două luni.
Totodată, s-a înregistrat un record și în privința aderării Ucrainei la Uniunea Europeană. 68% dintre cei chestionați s-au declarat „pentru”, în timp ce doar 24% „împotrivă”.
Sondajul a fost realizat de Rating Group (o organizație neguvernamentală de sondaj ucraineană – n.red.) pe un eșantion de 1.722 de persoane, în perioada 16-17 februarie. Sondajul nu include rezidenții din Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, sau pe cei din regiunile separatiste din est, Donețk și Luhansk.
Din punct de vedere demografic, respondenții din vestul și centrul Ucrainei au tendința de a exprima cel mai mare entuziasm pentru aderarea la NATO și UE, urmați de rezidenții din regiunile sudice.
Mai mulți ucraineni din est se opun aderării la NATO decât o susțin, în timp ce există niveluri egale de sprijin și opoziție față de aderarea la UE, au mai precizat experții Rating Group.
Sondajul și-a publicat rezultatele după ce Statele Unite au declarat joi că Rusia este pe punctul de a declanșa un atac militar masiv împotriva Ucrainei, respingând afirmațiile Moscovei că aceasta își retrage forțele.
Kremlinul neagă orice plan de invazie, dar a avertizat tot joi cu privire la „măsuri tehnico-militare” dacă cererile sale de securitate nu sunt satisfăcute.
Rusia vrea garanții că NATO nu se va extinde și a cerut retragerea „deciziei de la București” (n.red. Summitul NATO din 2008) conform căreia „Ucraina și Georgia pot deveni membre NATO”. Moscova cere revenirea Alianței Nord Atlantice la statutul din 1997, când a fost semnat Actul Fondator Rusia—NATO și retragere trupelor americane din statele din sud-estul Europei și din Țările Baltice.