Sondaj: 80% dintre români vor să-şi renoveze locuinţa, în următorii trei ani
Aproape jumătate dintre români (49%) îşi doresc reglementări mai stricte privind siguranţa la incendii a locuinţelor, în condiţiile în care opt din zece persoane au în plan să-şi renoveze casa în următorii trei ani, relevă rezultatele unui sondaj de specialitate, dat publicităţii luni.
Cercetarea realizată de Reveal Marketing Research, în colaborare cu Rockwool, evidenţiază faptul că 71% dintre românii care locuiesc în apartamente şi-ar dori să se implice activ în alegerea materialelor folosite la anveloparea blocului, iar 31% ar alege vata minerală bazaltică. În acelaşi timp, jumătate dintre români nu ştiu dacă siguranţa la foc a locuinţei în care trăiesc este reglementată prin lege, dar îşi doresc reglementări mai stricte pe acest subiect (49%).
Rezultatele studiului arată că, până în prezent, renovările locuinţelor au vizat cel mai frecvent îmbunătăţiri estetice (62%), urmate de înlocuirea uşilor şi ferestrelor (45%) şi de refacerea/îmbunătăţirea sistemelor de izolaţie a spaţiului de locuit (36%). În acest sens, trei din zece locuinţe au fost renovate, procente semnificativ mai mari înregistrându-se în cazul celor care locuiesc la casă (39%) şi a tinerilor sub 30 ani (43%).
Mai mult decât atât, renovarea locuinţei se dovedeşte a fi o prioritate şi pentru viitor, opt din zece respondenţi manifestându-şi intenţia de a demara lucrări de renovare a proprietăţilor în maximum 3 ani. Peste jumătate (57%) dintre românii care vor să renoveze locuinţa locuiesc la casă.
Potrivit sursei citate, principalul beneficiu aşteptat al renovării caselor individuale este economisirea banilor prin îmbunătăţirea eficienţei energetice (44%). Astfel, românii de peste 44 de ani (62%) şi cei din mediul urban (48%) sunt cei mai interesaţi de eficienţa energetică, în timp ce tinerii de sub 30 de ani sunt mai preocupaţi de creşterea siguranţei la foc.
Din perspectiva românilor care locuiesc la casă, 51% dintre cei chestionaţi au declarat că o schemă de finanţare din partea statului i-ar impulsiona să renoveze sistemul de izolaţie a locuinţei, iar aproape un sfert (24%) ar fi influenţaţi de existenţa unor condiţii avantajoase de împrumuturi bancare.
„Nivelul de informare al românilor privind legislaţia de siguranţă la incendiu a locuinţelor este unul scăzut având în vedere că din cei 47% care declară că ştiau de existenţa vreunui normativ, doar 12% se autoevaluează ca fiind informaţi în mare măsură vis-a-vis de acest subiect. Cu toate acestea, cei mai mulţi dintre români menţionează că îşi doresc reglementări mai stricte privind siguranţa la foc (49%) şi protecţia la cutremure (34%) în cazul schimbării normelor în construcţii. În rândul tinerilor sub 30 ani, procentul celor care ar prefera înăsprirea legislaţiei privind incendiile în construcţii este mai mare (53%)”, se menţionează în sondaj.
În ceea ce priveşte măsurile de protejare a locuinţelor împotriva incendiilor, cea mai populară soluţie pentru care optează românii este asigurarea locuinţei ce acoperă acest risc (41%), urmată de montarea de materiale cu rezistenţă la foc pe faţada exterioară sau pe pereţii interiori ai locuinţei (23%).
Pe de altă parte, 26% dintre respondenţi admit că nu au luat nicio măsură privind siguranţa la foc a locuinţei, iar 12% nu ştiu ce măsuri ar putea lua.
Studiul Reveal Marketing Research s-a desfăşurat online, în luna iunie, pe un eşantion de 830 de respondenţi cu vârste de peste 18 ani, iar eroarea maximă de eşantionare este +/-3,4%, la un nivel de încredere de 95%.