Sondaj BNR: se mențin riscurile privind creditele acordate corporațiilor. „Nu așteptați relaxarea condițiilor!”
Un sondaj efectuat de Banca Națională a României (BNR) arată că se mențin riscurile în ceea ce privește acordarea de credite corporațiilor și nu este de așteptat o relaxare a condițiilor de creditare.
Sondajul arată că în trimestrul trei 2024 instituțiile de credit din România au indicat înăsprirea standardelor de creditare în cazul împrumuturilor acordate companiilor nefinanciare și al celor pentru achiziția de locuințe și terenuri acordate populației, în timp ce pentru creditele de consum a fost raportată o relaxare a standardelor de creditare.
În cazul firmelor, a fost consemnată prima modificare după patru trimestre de menținere neschimbată a standardelor de creditare.
Pentru T4 2024, așteptările băncilor sunt mixte. Astfel, în cazul împrumuturilor destinate companiilor nefinanciare, băncile preconizează o înăsprire a standardelor de creditare, în timp ce în cel al creditelor pentru achiziția de locuințe și terenuri este așteptată o relaxare, iar pentru creditele de consum se anticipează menținerea constantă.
Cererea de credite din partea companiilor nefinanciare a înregistrat o cvasimajorare în trimestrul trei 2024, în timp ce cererea de credite ipotecare din partea populației s-a majorat consistent, iar cea pentru creditele de consum s-a diminuat. În ceea ce privește T4 2024, băncile anticipează majorarea cererii pentru creditele destinate companiilor nefinanciare, precum și a celei pentru credite de consum destinate populației, concomitent cu menținerea constantă în cazul celor ipotecare.
În T3 2024, instituțiile de credit au raportat în unanimitate menținerea constantă a riscului de credit asociat împrumuturilor acordate corporațiilor, în timp ce pentru IMM riscul de credit a fost evaluat în creștere moderată (16 la sută procent net), similar edițiilor anterioare ale Sondajului.
Din perspectiva dimensiunii IMM, în T3 2024, băncile au considerat microîntreprinderile ca fiind cele mai riscante (27 la sută procent net, similar cu T2 2024), urmate de întreprinderile mici (25 la sută procent net, cu 12 puncte procentuale mai redus față de T2 2024). Riscul de credit asociat creditării întreprinderilor mijlocii a rămas nemodificat față de trimestrul precedent.
Din perspectivă sectorială, instituțiile de credit au indicat majorarea riscului de credit asociat creditării pentru 9 dintre cele 10 sectoare luate în considerare și în T3 2024 (peste 15 la sută procent net) (Grafic 1.7). Cele mai riscante sectoare au fost evaluate ca fiind agricultura (56 la sută procent net, înregistrând o creștere importantă față de 29 la sută procent net în T2 2024) și sectorul energetic (56 la sută procent net, similar cu trimestrul anterior), fiind urmate de construcții (38 la sută procent net, în scădere față de 46 la sută în T2 2024).
Singurul sector pentru care riscul de credit a rămas relativ constant față de trimestrul anterior este reprezentat de cel al altor servicii în afara turismului, transportului și intermedierii financiare.
În T3 2024, nivelul pierderii în caz de nerambursare (LGD) s-a menținut relativ constant față de trimestrul anterior, în jurul valorii de 39 la sută. Toate domeniile de activitate au consemnat variații reduse ale nivelului LGD. Cel mai ridicat nivel al acestui indicator se menține în cazul sectorului industriei prelucrătoare (45 la sută).
În cel de-al treilea trimestru al anului 2024, instituțiile de credit autohtone au păstrat standardele de creditare constante în ceea ce privește creditele destinate achiziției de locuințe și terenuri. Pentru creditele de consum, standardele de creditare au fost supuse unei noi relaxări (procent net de -14,4 la sută). Estimările pentru ultimul trimestru al anului 2024 arată o relaxare a standardelor de creditare pentru creditele ipotecare și o menținere în cazul creditelor de consum.
Pierderea medie în caz de nerambursare (LGD) pentru creditele populației aflate în stare de nerambursare a crescut ușor la 42,8 la sută (+0,1 puncte procentuale față de T2 2024). Cea mai semnificativă modificare a fost înregistrată pe segmentul cardurilor de credit (-2 puncte procentuale) și al creditelor imobiliare (-1,2 puncte procentuale).