Sondaj: Românii găsesc mereu motive de sărbătoare
Sondajul Diageo Celebration Index arată că, în ultimul an, mai mult de o treime dintre români au sărbătorit ceva în fiecare lună.
Mai mult de o treime dintre români au sărbătorit ceva în fiecare lună, în ultimul an, în timp ce 3% au sărbătorit de câteva ori pe săptămână şi 4% au spus că, în acelaşi interval, nu au avut vreun motiv să sărbătorească.
Rezultatele sondajului realizat la nivel naţional arată că 36% dintre români au sărbătorit cel puţin o dată pe lună în ultimul an, 3% sărbătoresc de câteva ori pe săptămână şi 4% declară că nu au avut niciun motiv să sărbătorească în ultimele 12 luni. Mai bine de jumătate (54%) dintre respondenţi au spus că sărbătoresc doar de câteva ori pe an.
„Rezultatele sondajului dovedesc faptul că bucuria de a ne întâlni şi de a sărbători momente extraordinare împreună cu cei dragi nu a dispărut nici după perioada foarte solicitantă care ne-a luat pe toţi prin surprindere în ultimul an şi jumătate. Oamenii doresc în continuare să celebreze momentele speciale din viaţa lor şi suntem fericiţi că putem fi parte din bucuria lor”, a declarat Michael Holm, managing director Diageo Eastern Europe, potrivit unui comunicat.
Sondajul a fost realizat online de Ipsos pe un eşantion reprezentativ de 1.024 de persoane, în România.
Au fost realizate sondaje similare în Cehia şi Ungaria. În toate cele trei ţări concluziile au fost în mare parte aceleaşi, arătând că sărbătorile au rămas parte integrantă a vieţii oamenilor, în pofida contextului dificil.
În România, frecvenţa cu care oamenii sărbătoresc scade vizibil odată cu vârsta, conform studiului. Astfel, dacă în categoria de vârstă cea mai tânără (18 – 29 ani) se sărbătoreşte relativ des (8% afirmă că sărbătoresc ceva chiar de câteva ori pe săptămână), cei din categoria de vârstă 60 – 65 ani sărbătoresc de regulă o dată pe lună sau mai rar.
Majoritatea respondenţilor români se consideră fericiţi şi apreciază foarte mult micile bucurii ale vieţii. Astfel, cel mai des se sărbătoresc ocazii precum zilele de naştere şi aniversările (89%), deşi perioadele de sărbători sunt şi ele importante (de exemplu, Crăciunul) şi sunt sărbătorite de 65% dintre respondenţi. Aproape un sfert dintre români (24%) consideră că micile realizări cotidiene, cum ar fi o zi plină de experienţe pozitive, sunt un motiv suficient de bun pentru a sărbători. Comparativ, numai 13 % dintre maghiari cred că bucuriile simple ale vieţii ar trebui sărbătorite, în timp ce doar puţin mai mult de unul din 10 cehi (11%) împărtăşesc această opinie.
Sondajul mai arată şi că românii sărbătoresc de regulă împreună cu membrii familiei (80%), prietenii (46%) şi partenerii (37%). Organizarea unei petreceri (61%) şi relaxarea acasă (45%) sunt principalele modalităţi de a sărbători, dar şi ieşirile la restaurant sunt populare (38%), mai ales în rândul femeilor.
De regulă, femeilor le place să sărbătorească alături de membrii familiei şi de parteneri, în timp ce bărbaţii sărbătoresc deseori cu prietenii. Numai 4% din respondenţii români au spus că sărbătoresc împreună cu colegii de serviciu.
În privinţa cadourilor, 73% dintre respondenţi au spus că bunurile materiale sunt încă tipul de cadou cel mai des întâlnit. Respondenţii cu vârsta de peste 50 de ani preferă în mod clar cadourile materiale, în timp ce categoria de vârstă cea mai tânără (18 – 29 ani) oferă deseori articole realizate manual drept cadouri. Interesant este faptul că 28% dintre respondenţi au declarat că lucrurile nemateriale, spirituale, cum ar fi o îmbrăţişare sau un zâmbet sunt cadourile pe care le sărbătoresc cel mai des.