Sondaj WEF: Perspective sumbre pentru economia Europei, în 2024. 70 la sută dintre economiștii șefi sunt pesimiști
Perspectivele pentru evoluția economiei în Europa rămân sumbre, pentru 2024, arată un sondaj al Forumului Economic Mondial (WEF), efectuat în rândul economiștilor șefi, de la mai multe instituții financiare și de business, mondiale.
Aproape 70 la sută dintre economiștii șefi, chestionați de WEF, prevăd o creștere slabă economică, în Europa, pentru restul anului 2024, cu perspective sumbre, și se așteaptă ca alte regiuni să înregistreze o creștere în general moderată, cu o ușoară îmbunătățire față de sondajele anterioare, arată studiul WEF, remis, miercuri, redacției Puterea.
În ceea ce privește creșterea economică globală, perspectivele sunt, totuși îmbucurătoare
Un procent de 82 la sută dintre economiștii-șefi se așteaptă ca economia globală să rămână stabilă sau să se consolideze în acest an – aproape de două ori mai mult decât datele de la sfârșitul anului 2023.
Peste două treimi prevăd o revenire susținută a creșterii globale, determinată de transformarea tehnologică, inteligența artificială și tranziția ecologică.
Există aproape unanimitate că geopolitica și politica internă vor conduce volatilitatea economică în acest an.
Studiul Chief Economists Outlook publicat, miercuri, la Geneva, arată existența unui sentiment crescând de optimism prudent cu privire la economia globală în 2024.
Mai mult de opt din zece economiști-șefi se așteaptă ca economia globală fie să se consolideze, fie să rămână stabilă în acest an, aproape în proporție dublă față de raportul anterior.
Ponderea celor care prevăd o scădere a condițiilor globale s-a redus de la 56 la sută, în ianuarie, la 17 la sută, în prezent, însă evoluțiile rămân incerte.
Tensiunile geopolitice și politice interne întunecă orizontul. Aproximativ 97 la sută dintre respondenți anticipează că geopolitica va contribui la volatilitatea economică globală în acest an.
Alți 83 la sută, dintre respondenți, au spus că politica internă va fi o sursă de volatilitate în 2024, un an în care aproape jumătate din populația lumii votează.
Semnalele artă, totuși, și tendințe de îmbunătățire a climatului economic global, spune Saadia Zahidi, Managing Director, World Economic Forum. „Acest lucru subliniază peisajul din ce în ce mai complex pe care îl navighează liderii. Există o nevoie urgentă de elaborare a politicilor care nu numai că urmărește să revigoreze motoarele economiei globale, ci și să caute să pună bazele unei creșteri mai incluzive, durabile și mai rezistente.”
Evoluțiile de creștere sunt simțite inegal, în zonele Lumii
Așteptările de creștere, chiar dacă s-au îmbunătățit, nu se manifestă în mod inegal, pe tot Globul. Sondajul dezvăluie o creștere semnificativă a perspectivelor pentru Statele Unite, unde aproape toți economiștii-șefi (97 la sută) se așteaptă acum la o creștere moderată până la puternică în acest an, de la un procent de 59 la sută, din opinii, în luna ianuarie, acest an.
Sondajul relevă că economiile asiatice par, de asemenea, robuste, toți respondenții proiectând o creștere cel puțin moderată în Asia de Sud și regiunile Asia de Est și Pacific.
Așteptările pentru China sunt puțin mai puțin optimiste, trei sferturi așteaptă o creștere moderată și doar 4 la sută prevăd o creștere puternică în acest an.