Sora Andre din Franța, cea mai vârstnică persoană din lume: Este „o mândrie”, dar și „un dezastru”!
Sora Andre, născută Lucile Randon, din Franța a devenit, luni, cea mai în vârstă persoană din lume. Ea a împlinit venerabila vârstă de 118 ani și trăiește în Ehpad Ales, în departamentul Gard din sudul Franței. Marți, ea s-a întâlnit cu presa pentru a marca acest eveniment.
Sora Andre a cunoscut 18 președinți ai Franței. Ea s-a născut la 11 februarie 1904 la Ales în Gard. Acum trăiește la Ehpad Sainte-Catherine-Laboure. Zâmbind, deși obosită, sora Andre s-a întâlnit cu ziariștii, alături de primarul orașului Toulon, Hubert Falco, și de David, pe care îl numește în glumă „impresarul ei”.
David a întrebat-o cum este să fii cea mai vârstnică persoană din lume. Spre uimirea interlocutorului, Lucile Randon a spus că este „o mândrie”, dar și „un dezastru”. „Da, pentru că mi-aș dori să înapoiez celorlalți ceea ce mi-au dat ei. Mi-a plăcut să am grijă de ceilalți, să învăț copii să danseze și acum nu mai pot”, a explicat Lucile Randon la microfon.
În tinerețe, Lucile Randon a fost guvernantă și după Al Doilea Război Mondial a intrat într-un ordin eclezial.
Iubire în loc de ură
Informată despre războiul din Ucraina și amenințările asupra păcii, Lucile Randon a adresat un mesaj lumii întregii: Fie ca bunul Dumnezeu să-i facă pe oameni să se ajute și să se iubească în loc să se urască. Dacă veți împărți totul ar fi mult mai bine, a transmis Lucile Randon.
La vârsta de 118 ani, viața surorii Andre este centrată pe rugăciune, liturghii și plăcerile legată de o masă bună. Ea își bea paharul de vin roșu la fiecare prânz. Îi plac dulciurile și un mic Porto la ocazii speciale. De asemenea, sora Andre le-a spus ziariștilor că nu-i place dulceața, exceptând pe cea de cireșe, căpșuni și zmeură.
Sora Andre nu mai vede și nu mai aude bine, dar și-a păstrat memoria. Ea spune adesea: „Dumnezeu m-a uitat”.
Sora Andre a devenit cea mai vârstnică persoană din lume, după anunțarea decesului lui Kane Tanaka din Japonia în vârstă de 119 ani (născută la 2 ianuarie 1903).