Sorin Cîmpeanu: Vom face ca opțiunea de a lucra și studia în România să rămână o alternativă viabilă pentru fiecare student
Opţiunea de rămâne în România pentru a lucra şi studia trebuie să rămână o alternativă viabilă pentru fiecare student, a afirmat, sâmbătă, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.
„Avem intenţia de a susţine această apropiere dintre şcoală, universitate şi piaţa muncii prin motivare. Ne gândim, poate, la o finanţare mai generoasă pentru cei care organizează învăţământ dual, inclusiv la nivel universitar. Prin învăţământ dual se înţelege perioada petrecută în universitate şi perioada petrecută în stagii în companii, în mediul privat, în mediul socio-economic, în viaţa reală. Acest lucru va putea să răspundă mult mai bine aşteptărilor voastre de dezvoltare personală şi profesională, aşteptărilor societăţii şi pieţei muncii, acelei alegeri de a studia şi a rămâne în România sau în altă parte. Am fost, sunt şi voi rămâne susţinătorul dreptului de a alege pentru fiecare dintre voi. Vom face tot ceea ce putem pentru ca a rămâne să lucrezi şi să studiezi în România să rămână o alternativă viabilă pentru fiecare student. Sunt inamicul ideii de abordare în masă, pentru că ştiu că este o decizie care vă priveşte pe fiecare în parte”, le-a transmis Cîmpeanu studenţilor, la Congresul Studenţilor din România organizat la Palatul Parlamentului.
El a subliniat că în urma consultărilor cu studenţii, alocaţia pentru bursă care e stabilită de lege în cuantum de 201 lei/lună din 2016, când a fost majorată de la 87 lei, urmează să fie majorată la 250 de lei/lună.
Referitor la condiţiile sociale în universităţi, Cîmpeanu a menţionat că prin PNRR, în 2025 ar trebui fie în cămine 4.600 de locuri noi de cazare şi 15.000 de locuri modernizate, iar în cantine peste 3.000 de locuri noi şi 3.500 de locuri modernizate.
„Sunt alocaţi în PNRR 260 de milioane de lei pentru infrastructura socială a universităţilor. Este o mare provocare să poţi să utilizezi aceşti bani. Resursa umană e foarte importantă pentru că, având cadrul legal şi resurse financiare, doar ea poate face ca acest lucru să se întâmple”, a adăugat Cîmpeanu.
Pentru digitalizarea proceselor din universităţi, Cîmpeanu a subliniat că sunt prevăzuţi 244 de milioane de euro.
„Este o sumă foarte importantă. Îmi place să cred că această sumă va fi folosită de universităţi în interesul studenţilor. Deci, pentru infrastructură socială şi digitalizare în mediul universitar sunt prevăzute peste 500 de milioane de euro”, a conchis ministrul.