Sorin Ioniță: Iohannis să înceteze fandoseala cu NATO
Într-un articol recent, analistul politic Sorin Ioniță critică felul în care președintele Iohannis își face calcule privind cariera personală, folosindu-se de funcția temporară pe care o deține. Analistul politic îi sugerează președintelui României să înceteze cu fandoseala cu candidatura la NATO.
”Ar fi momentul ca Iohannis să înceteze fandoseala cu candidature la NATO din momentul în care SUA i-a transmis delicat, bravo, nice try, acuma stai jos, iar aliaţii est-europeni au început să basculeze către Rutte. Pe al nostru îl susţin Viktor Orban şi Robert Fico, adică majoretele lui Putin în Europa. Or, cât de penibil e să te bazezi pe Orban, care a mai găsit o ocazie nesperată să creeze blocaj în NATO după ăla cu admiterea Suediei?”
Sorin Ioniță este de părere că Polonia nu îl va susține pe Iohannis pentru postul de secretar general NATO. Analistul politic estimează că polonezii ”vor negocia posturi pentru ei înşişi şi vor fi mulţumiţi cu poziţii de vice prin instituţii, inclusiv la ONU”
Ioniță apreciază că fi Iohanni ar fi putut avea o altă imagine ca lider în cadrul Alianței dacă ”ar fi fost activ măcar în ultimii cinci ani, ca să nu zic zece; dacă ar fi participat la summituri internaţionale importante dar ne-obligatorii (participare zero); ar fi scris şi vorbit în presa străină chestii memorabile (zero); ar fi creat o echipă de demnitari români vizibili şi care să fi făcut agendă peste hotare cu teme europene şi globale (…) În două-trei luni de zile n-ai cum să mai speli toată mediocritatea unui deceniu de dolce farniente, cu toate semnele că te îngrijeşti mai mult de propria carieră decât de ţară”.
Sorin Ioniță apreciază că, după ce va fi respinsă candidatura lui Iohannis la NATO, președintele țării nu mai are altă șansă decât să accepte orice fel de pozitie. Iar presa pro-prezidențială o va prezenta ca pe un mare câștig al țării: ”Ni se va vinde povestea că şefia UNESCO e marea realizare diplomatică a României, după atâta tevatură, ori ocuparea unui post de comisar european (pe care îl avem oricum, pe algoritm)? Avem oare impresia că ăştia care aleg secretarul general NATO nu se mai uită şi la om, dacă are el datele să ducă aşa o încărcătură de muncă permamentă sub presiune?”, a mai spus analistul politic.