SOS: Groparii hăhăie, mint și distrug în continuare sportul românesc! Până când?
„Sayonara Tokyo, 2020! Bonjour Paris, 2024!”. O Olimpiadă s-a încheiat și alta bate la ușă. Cam așa încearcă Comitetul Olimpic și Sportiv Român condus de un polițist și un rezervist militar să mușamalizeze performanțele modeste obținute de delegația României în capitala Japoniei.
De ieri, Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo sunt deja istorie. Dar pentru noi românii este o istorie tristă pentru că s-au încheiat cu un rezultat dezastruos al delegației României: locul 46 în lume în clasamentul pe medalii, la egalitate cu Venezuela.
Adică suntem pe același loc 47 ca în urmă cu cinci ani la Rio de Janeiro, unde am obținut cel mai slab rezultat din istoria participării țării noastre la Olimpiadele moderne.
De la dezastrul de Rio au trecut cinci ani și nimeni nu a dat socoteală. Nu a fost nicio analiză de la nivel de COSR sau de Comisie Tehnică și nici la nivelul Ministerului Tineretului și Sportului condus atunci de Elisabeta Lipă. De fapt cine să facă analiză: Lipă care singura ei preocupare a fost să-și plimbe fiul și soțul la Rio, sau președintele COSR de atunci, Alin Petrache. a demisionat după scandalul echipamentul de proastă calitate.
Acum, majoritatea artizanilor eșecului de la Rio sunt bine merci în bordul Comitetului Olimpic și Sportiv Român. Fostul șef al Federației Române de Scrimă, comisarul șef de poliție Mihai Covaliu a ajuns șef al COSR, „Uța” Lipă, Alexandru Dedu și Camelia Potec sunt tot vicepreședinți, iar Alin Petrache a ajuns membru în Comitetul executiv al COSR, fiind și președintele Comisiei tehnice.
Mai mult, colonelul de armată George Boroi, cel care a îngropat timp de 13 ani în mocirla anonimatului și amatorismul cel mai galonat club sportiv din România, Steaua București, a ajuns de la începutul lui 2017, prin pensionare, secretarul general al COSR.
De fapt, groparul pensionar Boroi este cel care conduce forul olimpic românesc pentru că polițistul Covaliu este doar cu numele. Și rezultatele tandemului Covaliu-Boroi s-au văzut la Tokyo, unde România s-a prezentat mai slab decât la Rio de Janeiro.
Nu mai vorbim de faptul că delegația României nu a avut o ținută de gală, fapt pentru care a defilat într-un echipament sportiv modest de parcă era luat din Bucur Obor. Nu mai punem la socoteală faptul că României a avut la Tokyo o firmă de echipament sportiv pentru întreaga delegație, dar sportivii, cum a fost fotbalul sau baschetul, au concurat cu alt echipament.
În 2016, România a avut la Rio 96 de sportivi care au concurat la 15 discipline sportive, obținând 4 medalii la 4 discipline-aur-echipa feminină de spadă, argint- Florin Megrea și Horia Tecău la tenis de câmp și două medalii de bronz-canotaj- echipajul feminin de opt rame cu cârmaci și lupte-Arbert Saritov. Atunci cea mai numeroasă delegație a fost atletismul cu 23 de sportivi – și nicio medalie, și canotajul – 16 sportivi. Practic, în 2016, s-au obținut patru medalii de la patru sporturi-scrimă, tenis de câmp, canotaj și lupte.
La Tokyo, România a avut „101” dalmațieni, așa cum afirma șmecherește polițistul șef al COSR Mihai Covaliu, la 17 discipline sportive iar cele mai numeroase delegații au fost cele de la canotaj-36 și fotbalul -20. S-au câștigat 4 medalii-aur-una de aur la canotaj și trei de argint-două canotaj și una la scrimă. Practic, în Japonia am mers cu 101 „dalmațieni” și doar șapte „dalmațieni” de la două discipline au luat medalii. Astfel, la Rio, 96 de sportivi-4 medalii la 4 discipline sportive- canotaj, tenis de câmp, scrimă și lupte, iar la Tokyo-101 „dalmațieni”- 4 medalii la două discipline- canotaj și scrimă. Ca atare, în Brazilia au concurat sportivi de la 15 discipline și de la patru s-au obținut medalii, iar în Japonia au fost „dalmațieni” de la 17 discipline și au luat medalii doar două federații. Atunci, în 2016, 11 federații sportive s-au plimbat la Rio de Janeiro, iar anul acesta, numărul federațiilor aflate în excursie a fost de 15.
În aceste condiții se pune firesc o întrebare: De ce MTS finanțează 67 de federații sportive, dintre care 32 de federații olimpice, dacă doar 17 federații au avut sportivi la Tokyo și, din care, doar două au obținut medalii? Practic, am ajuns la vorbele lui Octavian Belu: Nu cred că mai există o țară în Europa cu 70 de federații sportive care primesc subvenții de la stat?
După dezastrul de la Rio de Janeiro, 60 de campioni olimpici și mondiali au lansat, către președintele Klaus Iohannis și premierul de atunci Dacian Cioloș, un apel pentru salvarea sportului românesc, pe care Covaliu nu l-a semnat și de ce oare?. Dar nu s-a întâmplat nimic după acel apel. Și azi, după cinci ani de la dezastrul de la Rio, am bifat la Tokyo încă un dezastru pentru sportul românesc.
Înainte de plecare către Japonia, comisarul șef de poliție Mihai Covaliu și groparul clubului militar George Boroi se umflau în pene și anunțau că vom lua între 6 și 8 medalii. Ei și ce dacă au spus și nu s-a luat decât pe jumătate? Merge și așa! Pentru că tot ei vor rămâne la butoanele COSR până la Jocurile Olimpice de vară din 2024 că deh … au trecut COSR pe persoana lor fizică și s-au ales pentru încă 4 ani fără să existe un ciclu olimpic încheiat. De ce? Pentru că Covaliu, Boroi și gașca lor n-au demnitate și nici curaj să-și asume eșecul și să demisioneze. Adică, e ca-n Caragiale: „Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale”! Astfel, pas cu pas, după dezastrul de la Rio, a venit, după cinci ani, primul pas al lucrului bine făcut … tot ca-n Brazilia, adică vai de sportul românesc! Poate, că MTS, Guvernul României și președintele Klaus Iohannis vor înțelege că a venit timpul să spunem stop joc imposturii și diletantismului din sportul românesc.
Am ajuns în prăpastie. E prea multă bătaie de joc la adresa legendelor care plâng în fața televizorului.
„Groparii” hăhăie, mint cu nonșalanță și distrug cu seninătate ce a mai rămas din sportul și gloria sportului românesc! Ajunge! Experimentul „Samurai 2020” a eșuat lamentabil la Tokyo. Rămâne de văzut câți bani s-au „topit” în acest experiment girat și promovat de dalmațianul samurai de poliției Mihai Covaliu și groparul pensionar militar George Boroi?