Șoșo și icoanele fluturate la Parlamentul european: împotriva „raționalității și nobleței Creștinismului” – constată mânăstirea Petru Vodă

Publicat: 22 iul. 2024, 21:31, de Radu Caranfil, în POLITICĂ , ? cititori
Șoșo și icoanele fluturate la Parlamentul european: împotriva „raționalității și nobleței Creștinismului” - constată mânăstirea Petru Vodă

Întregul continent a fost martorul unui spectacol cel puțin bizar, protagoniști fiind Diana Șoșoacă și două icoane religioase, cu ocazia unui protest exotic desfășurat în Parlamentul European. Dacă ar fi fost vorba de o piesă de teatru, aplauzele s-ar fi auzit din toate colțurile Europei. Dar, din păcate, ceea ce am văzut a fost realitatea, nu ficțiunea. O mănăstire din județul Neamț a ținut să aducă clarificări, subliniind că actul de bravură al Dianei Șoșoacă este contrar „raționalității și nobleței Creștinismului”.

Să analizăm puțin ce s-a întâmplat. Diana Șoșoacă, renumită pentru ieșirile sale teatrale, a fost dată afară din Parlamentul European după ce și-a pus o botniță și a țipat „In God we trust” (în Dumnezeu credem), în timp ce ridica două icoane religioase. Momentul a fost, fără îndoială, unul care va intra în istoria Parlamentului European, dar nu neapărat într-un mod pozitiv.

Biserica și spectacolul necuviincios

Mânăstirea Petru Vodă nu a întârziat să reacționeze, publicând un comunicat de presă în care condamna comportamentul Dianei Șoșoacă ca fiind contrar „raționalității și nobleței Creștinismului”. Aici, trebuie să dăm dreptate mânăstirii. Oricât de mult am aprecia spectacolul, există o linie fină între manifestarea credinței și folosirea simbolurilor religioase în mod oportunist.

Este de datoria Bisericii și a noastră, în calitate de comunitate creștină, să ne apărăm credința și să ne afirmăm valorile creștine în maniera în care se cuvine ca aceste lucruri să fie făcute”, se arată în comunicat. Și într-adevăr, ridicarea unor icoane în mijlocul unei sesiuni parlamentare, însoțită de urlete și agitație, este departe de a reprezenta un act de noblețe sau de respect pentru credința creștină.

Portul național ca mască pentru scandal

Un alt punct discutat de mănăstire a fost purtarea de către Diana Șoșoacă a portului național românesc, considerat de către reprezentanții lăcașului de cult un abuz etic. Nu numai că îl poartă într-un context total nepotrivit, dar, prin atitudinea sa, asociază acest port tradițional cu un comportament neelegant, care uzurpă semnificația sacră.

Cine ar fi crezut că o ie și o botniță ar putea ajunge să fie accesorii complementare? Poate doar Diana Șoșoacă, care, prin astfel de acte, pare să-și dorească să îmbine tradiția cu grotescul într-un mod care sfidează orice normă de decență parlamentară.

Suntem creștini! De ce sunt deranjați de o icoană?”

Într-un interviu acordat jurnaliștilor, Diana Șoșoacă a continuat să susțină că gestul său a fost unul justificat, afirmând că eurodeputații ar trebui să asculte de cetățeni. „Suntem creștini, în România sunt 98% creștini. Suntem ortodocși, credem în Dumnezeu. Avem dreptul să vorbim!”, a declarat ea.

Desigur, nimeni nu contestă dreptul de a vorbi sau de a-ți manifesta credința. Problema este contextul și maniera în care alegi să o faci. Să fii dat afară din Parlamentul European pentru că țipi și ridici icoane religioase nu este o demonstrație de credință, ci un circ ieftin.

Din nou, pe covorul roșu al rușinii

Diana Șoșoacă a fost, din nou, scoasă din sala de ședințe, ceea ce ne face să ne întrebăm dacă nu cumva este pe cale să stabilească un record mondial pentru numărul de evacuări dintr-o instituție europeană. Șefa Parlamentului European, Roberta Metsola, a subliniat că „este a treia oară când faceți asta”, iar la auzirea strigătelor Dianei Șoșoacă, a adăugat: „Cred că ați vorbit destul”.

În timp ce Șoșoacă ridica două icoane religioase și refuza să se miște, cerându-le aprozilor „Nu mă atingeți”, scena părea mai degrabă un episod dintr-o comedie de prost gust decât o dezbatere parlamentară serioasă.

Sancțiuni și urmări

Articolul 10 din Regulamentul de Procedură al Parlamentului European stabilește clar regulile de conduită pentru deputați, inclusiv respectul reciproc și demnitatea. Din păcate, pentru Diana Șoșoacă, aceste reguli par să fie doar niște obstacole neplăcute pe drumul său spre notorietate.

Nerespectarea acestor reguli poate duce la sancțiuni, inclusiv interdicția de a ocupa funcții sau de a participa la delegații oficiale. Șoșoacă pare să fie pe drumul cel bun pentru a deveni un exemplu de „așa nu” în ceea ce privește conduita parlamentară.

Vuvuzela ridicolă e judecată prea elegant… deocamdată

Diana Șoșoacă continuă să fie un personaj controversat pe scena politică europeană. Îmbrăcată în port popular și fluturând icoane religioase, ea reușește să atragă atenția, dar nu neapărat într-un mod pozitiv. Acțiunile sale, departe de a fi un exemplu de credință sau patriotism, par mai degrabă episoade dintr-un circ politic, care riscă să ducă la desacralizarea simbolurilor pe care pretinde că le apără.

În final, rămâne de văzut dacă Diana Șoșoacă va învăța ceva din aceste experiențe sau dacă va continua să fie protagonistul unor spectacole care nu fac altceva decât să ridiculizeze valorile pe care susține că le apără. Oricum ar fi, un lucru este clar: politica europeană nu va fi niciodată plictisitoare cu Diana Șoșoacă în peisaj.