De ce are Sovata renumele de „paradisul femeilor”

Publicat: 15 mai 2023, 23:59, de Aura Bănescu, în Ultimă oră , ? cititori
De ce are Sovata renumele de

Tu știi oare de ce are Sovata renumele de „paradisul femeilor”? În primul rând, pentru că este ambientul ideal în care toți factorii de cură contribuie la însănătoșirea și normalizarea întregului sistem hormonal și reproducător feminin și, apoi pentru că poate deveni o sursă infinită de răsfăț.

La Sovata, ai acces în cele mai bune condiții la factorii climatici care contribuie la remedierea tuturor tipurilor de de probleme ginecologice feminine. Specialiștii bazei de tratament de aici obțin un succes extraordinar în tratamentul afecțiunilor inflamatorii, infertilității și al simptomelor de menstruație și menopauză.

Pe scurt, fie soare, fie ploaie, la Sovata, ai acces la servicii de top din domeniul balnear și wellness.

Lacul are o dublă stratificare, salină și termică. Concentrația salină este maximă la baza lacului, precum și la adâncimea de 1,5-2 m față de suprafața lacului, acest strat numindu-se strat mezoterm. Aici, se înregistrează cele mai mari temperaturi, ajungând vara la 45 grade Celsius și chiar peste. Tot la această adâncime există concentrația maximă de hormoni estrogen și progesteron, asemănători cu hormonii umani feminini, eliberați în apa lacului de crustaceul de apă sărată Artemia salina.

Prin urmare, la nivelul corpului imersat în apă, ajung concentrații maxime de sare și hormonale, la temperaturile cele mai ridicate, terapeutice, cu efect conjugat antiinflamator și de stimulare hormonală pentru tratarea infertilității feminine și a bolilor ginecologice.

Nămolul și apa sărată extrase din Lacul Ursu – Sovata au un conținut crescut de sare (clorură de sodiu NaCl) și minerale, respectiv conținut crescut de hormoni estrogen și progesteron, asemănători ca structură cu hormonii umani feminini.

Sarea și mineralele au efect intens antiinflamator (desfundarea trompelor), în timp ce hormonii stimulează funcția ovariană, cu inducerea unor ovulații eficiente necesare fecundării, precum și dezvoltarea endometrului, necesară implantării embrionului.  

            „Secretul tratamentului de Sovata este calitatea integrată a factorilor de cură – nămolul și apa sărată. Mineralele sau hormonii (sintetici) administrați separat, scoși din contextul natural, au eficiență discutabilă. Însă aici, prin apa sărată și nămol, substanțele active cheie (NaCl și hormonii) sunt transmise în corp, împreună cu sute de alți factori curativi biologici din flora și fauna Lacului Ursu, în cantități infinitezimale. Această mare variație de molecule, în cantitati extrem de mici, este imposibil de reprodus/creat in vitro în laborator, și conferă cca 50% din efectul terapeutic total.”, precizează dr. ginecolog George Vasilescu. 

Nămolul sapropelic din Lacul Ursu conține estrogen și progesteron human-like (adică asemănători hormonilor feminini) în concentrații apropiate celor produse de organismul uman sănătos. Aceste substanțe sunt transferate în corp prin aplicații externe de nămol sau interne (tampoane vaginale), mediate de apă și căldură.

Totodată induc modulare hormonală la nivel de hipotalamus, hipofiză și ovare, ușor observabilă prin analize hormonale pre- și post tratament. Se evita astfel efecte secundare neplăcute, cum este suprastimularea hormonală, realizându-se o modulare fină adecvată (scad excesele și cresc deficitele hormonale) și se mențin timp de 3 până la 6 luni post tratament.        

Efectul de reglare hormonală este cheia succesului în tratarea infertilității feminine la Sovata, cauzată de insuficiența ovariană (de ex. deficit de progesteron), ovare polichistice, hipoplazie uterină, amenoree, pierderi repetate de sarcină sub 10 săptămâni prin insuficienta îngroșare a endometrului (deficit de implantare a embrionului).