Sovietologul, despre boala lui Putin: Întotdeauna a fost un criminal, dar problema lui acum este una diferită
Decizia președintelui Vladimir Putin de a invada Ucraina a alimentat în ultimele zile speculațiile că liderul de la Kremlin s-ar putea să-și fi pierdut mințile. Fostul director al CIA Robert Gates și secretarul american al Apărării explică, într-un interviu recent la CNN, că Putin și-ar fi ieșit complet din fire.
Sovietologul și cercetătorul Edward Geist încearcă să răspundă, într-o opinie publicată de RAND Corporation, dacă Putin suferă de o boală psihică, oferind mai multe exemple din istorie.
Senatorul Marco Rubio a scris pe Twitter, imediat după ce a început invazia:
„Aș vrea să pot spune mai multe, dar tot ce pot spune momentat este că e destul de evident pentru toată lumea că e ceva ciudat cu Vladimir Putin. Întotdeauna a fost un criminal, dar problema lui acum este una diferită. Ar fi o greșeală să presupunem că Putin de-acum ar reacționa la fel ca acum cinci ani”, citează sovietologul Geist în opinia publicată de Rand Corporation, o organizație de tip think tank care a fost fondată cu scopul inițial de a efectua cercetare și analiză pentru forțele armate ale Statelor Unite.
Despre oponenții iraționali
Așa cum au recunoscut strategii cu mult timp în urmă, tacticile de descurajare sunt necesare, dar nu întotdeauna suficiente. Analiștii care au lucrat pe astfel de probleme s-au arătat îngrijorați în special de oponenții iraționali. Strategul militar Herman Kahn spunea în 1962 că „vrem să-i oprim chiar și pe nebuni”.
Kahn a concluzionat că totul ține de „gradul de iraționalitate”, astfel că tacticile de descurajare trebuie folosite cu precauție când vine vorba de astfel de adversari.
Patrick Morgan, cercetător pe teme de securitate națională și internațională, preferă termenul „sensibil” în loc de „rațional” pentru a explica faptul că un adversar nu trebuie să fie perfect rațional ca să fie înțeles și pentru ca acțiunile sale să fie anticipate. Actorii „sensibili” pot avea scopuri care nouă să ni se pară odioase și ofensive, dar pe care ei le pot urmări în moduri prin care par că reușesc să le atingă. Pot, de asemenea, comite erori umane.
„Comportamentul lui Putin este îngrijorător”
Dar până și Morgan recunoaște că nu toți adversarii vor fi suficient de „sensibili” ca să accepte să nu urmeze anumite acțiuni militare. În perioada Războiului Rece, problema liderilor iraționali cu arme nucleare nu a devenit niciodată acută. Dar comportamentul lui Putin putea deveni cu adevărat îngrijorător.
Desigur, un conducător competent poate suferi o criză psihotică în măsură să-i schimbe personalitatea, dar pot fi și alți factori. Dictatorii, mai ales cei care sunt în putere de foarte mult timp, așa cum este Putin, tind să rămână într-o bulă în care nimeni nu îndrăznește să spună „nu” sau să-i contrazică.
„Putin este din ce în ce mai izolat”
Totuși, dacă Putin nu este un om sensibil, atunci sancțiunile economice devastatoare care continuă să se acumuleze, nu vor avea niciun efect asupra sa
În schimb, poate alți ruși ceva mai raționali ar putea fi țintele acestor sancțiuni menite să influențeze politicile Rusiei împotriva Ucrainei.
Din ce în ce mai izolat și disperat, Putin s-ar putea să încerce brusc să escaladeze conflictul în loc să dea înapoi, punând în pericol nenumărați oameni nevinovați. Luând în calcul această periculoasă posibilitate, liderii occidentali trebuie să se pregătească pentru ce-i mai rău și să spere, în același timp, la ce-i mai bun.