Șpagă de 20% din valoarea lucărilor la Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei
Pr. Petrică Leașcu, fostul administrator al unei firme de construcții care a efectuat lucrări la Mănăstirea Dălhăuți, a făcut publice detalii șocante despre presiuni, corupție și practici necinstite în cadrul Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei. Dezvăluirile vin însoțite de o înregistrare cu cameră ascunsă, prezentând discuții tensionate dintre Pr. Leașcu și reprezentanții arhiepiscopiei.
Pr. Leașcu a dezvăluit că în 2009, prin societatea sa, a executat lucrări la Mănăstirea Dălhăuți în valoare de 63.000 de lei. Confruntat cu refuzul de plată din partea arhiepiscopiei, acesta susține că i s-a cerut un comision de 20%, practică pe care a refuzat-o categoric. Ulterior, s-a confruntat cu presiuni și amenințări din partea reprezentanților arhiepiscopiei, care i-au plătit doar 20% din valoarea facturii emise în 2009.
”În 2009, prin intermediul societății deținute de mine, am realizat lucrări la Mânăstirea Dălhăuți, în valoare inițială de 63.000 de lei. Din cauza faptului că maica stareță refuza să întreprindă orice acțiune și să semneze documente fără acordul și asistența reprezentanților Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, am decis să solicit prezența acestora pentru recepționarea lucrărilor. Aceștia au sosit, am efectuat recepția lucrărilor, am emis factura, care a fost acceptată pentru plată, iar mi s-a promis că suma va fi achitată într-un interval rezonabil.
Ulterior, am continuat lucrările și am efectuat alte intervenții, aducând valoarea totală a lucrărilor la 209.000 de lei. Am solicitat reprezentanților Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei să procedeze la plata corespunzătoare, conform prevederilor contractuale. Cu stupoare, aceștia mi-au comunicat că sunt dispuși să achite doar 20% din valoarea totală a facturii în schimbul unui comision de 20%, practic o solicitare de șpagă, lucru pe care l-am respins categoric.
Din păcate, refuzul meu de a plăti acest comision a dus la blocarea procesului de plată, iar abia în 2011 am fost convocat la Buzău, unde mi s-a spus cu cinism că, din cauza neplății comisionului de 20%, voi primi doar 20% din suma primei facturi din anul 2009, pe care, cu ironie, ei o acceptaseră, restul sumei nefiind achitat. Acest episod a fost menit să mă constrângă să renunț la pretențiile legale.
De atunci, am depus eforturi susținute pentru rezolvarea acestei probleme, inclusiv prin demersuri la Patriarhia Română și la Mitropolia Munteniei și Dobrogei, însă toate fără niciun rezultat. Într-o ultimă tentativă de a evidenția comportamentul reprezentanților arhiepiscopiei, am decis să iau legătura cu IPS. Ciprian, înregistrând întâlnirea cu camera de filmat pentru a obține dovezi privind atitudinea lor și abordarea în acest caz”, spune pr. Petrică Leașcu.
Petrică Leașcu este ”întâmpinat” de consilierul juridic la Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei
În înregistrarea prezentată de Pr. Leașcu, acesta îl întâlnește pe Dan Gavrilă, consilierul juridic al Arhiepiscopiei, care îi refuză audiența și îi sugerează să îi dea în judecată.
„Vă informez că nu veți fi primit în audiență! Documentul respectiv este înregistrat la biroul meu, indicând intenția noastră de a ne judeca. Prin urmare, vă rog să nu mai veniți! Nu există nicio obligație să fiți primit, ci este mai degrabă o prerogativă. Nu este un drept constituțional ca cineva să vă acorde audiență! Da, este adevărat că nu veți fi primit, așa că vă îndemn să rezolvați această situație în instanță. În absența unui episcop, ce intenționați să faceți? Ar trebui să activați în cadrul parohiei! Dar, vă întreb, biserica este finanțată cumva din fonduri publice?”, i-a comunicat Dan Gavrilă.
În schimb, IPS. Ciprian respinge orice responsabilitate în cazul Mănăstirii Dălhăuți și consideră problema una între preot și mânăstire.
„Nu am nicio legătură cu Dălhăuți, este o problemă veche și nu mă privește. Poate să te îndemne și Papa de la Roma. Este o chestiune care a fost între tine (pr. Leașcu) și mănăstire. Noi nu avem nicio implicare, doar juristul arhiepiscopiei poate reprezenta mănăstirea în această situație. Prin urmare, în acest caz, nu mă interesează deloc. Această situație nu mă preocupă în niciun fel,” a declarat IPS. Ciprian.
Pr. Leașcu a replicat, afirmând că situația ține de arhiepiscopie, deoarece aceștia sunt chiriași. În concluzie, el a evidențiat dezinteresul total al IPS. Ciprian, subliniind că acesta nu ar acționa nici măcar la intervenția Papei de la Roma.
Pr. Leașcu: „Ba, chiar ține de dumneavoastră(n.r.: IPS. Ciprian), este o problemă care aparține arhiepiscopiei, deoarece sunteți chiriaș”.
În continuare, Pr. Leașcu trage o concluzie asupra discuției avute în luna iulie cu IPS. Ciprian: „Ați observat, buni oameni, că IPS. Ciprian nu se implică în această problemă, indiferent că vine Papa de la Roma sau, mai mult, poate să vină și Sfântul Petru, tot nu îl interesează. Nu îl preocupă o problemă care, conform canoanelor și statutului Bisericii Ortodoxe Române, ar trebui să-l preocupe. Nu îl interesează pentru că știe că nu riscă nimic. De ce să fie stăpân pe eparhii? Las pe dumneavoastră să apreciați comportamentul superiorilor din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei.”
Într-o încercare de a aduce la lumină practicile dubioase din interiorul Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, Pr. Leașcu speră să atragă atenția Patriarhiei Române și a opiniei publice. Între timp, reprezentanții arhiepiscopiei nu au făcut încă nicio declarație oficială referitoare la acuzațiile aduse, iar situația este în continuare subiect de dezbatere.