Spectacol pe cerul României: Un „deșeu orbital” de la un satelit Starlink a fost văzut în mai multe orașe
Duminică seara, locuitorii mai multor orașe din România au avut parte de un spectacol rar și impresionant pe cer.
O „minge de foc” strălucitoare a traversat cerul de la nord-vest spre sud-est, fiind vizibilă în localități precum Timișoara, Bumbești-Jiu, Craiova și Brașov. Fenomenul, care a captat atenția multora și a generat o avalanșă de postări pe rețelele sociale, a fost de fapt un deșeu orbital provenit de la un satelit Starlink nefuncțional, conform explicațiilor oferite de fizicianul Claudiu Tănăselia.
Misterul „mingii de foc” elucidat
Inițial, apariția „mingii de foc” a stârnit curiozitatea și uimirea celor care au observat-o. Mulți au fost surprinși de luminozitatea și viteza obiectului, care părea să se deplaseze rapid pe direcția nord-vest – sud-est. Însă, misterul a fost elucidat rapid de către fizicianul Claudiu Tănăselia, care a explicat că fenomenul a fost cauzat de reintrarea necontrolată în atmosferă a unui satelit Starlink nefuncțional.
„Conform datelor furnizate de Space Track (Tracking and Impact Prediction), obiectul văzut în această seară deasupra României a fost un satelit Starlink nefuncțional, care a reintrat necontrolat în atmosferă (Starlink-1196, NORAD ID 45103, lansat în 29 ianuarie 2020)”, a explicat Tănăselia într-o postare pe Facebook.
O rețea globală de sateliți și provocările ei
Proiectul Starlink, lansat de compania SpaceX a lui Elon Musk, a fost creat cu scopul de a oferi acces la internet de mare viteză în orice colț al lumii, prin intermediul unei constelații de sateliți de mici dimensiuni. În iulie 2024, pe orbita terestră se aflau peste 6.281 de sateliți Starlink, din care 6.206 erau funcționali, conform Space.com. Această industrializare rapidă a spațiului, deși aduce beneficii incontestabile în privința conectivității globale, creează și noi provocări, în special pentru comunitatea științifică.
Observațiile astronomice de mare precizie sunt din ce în ce mai afectate de poluarea luminoasă produsă de acești sateliți. Fiecare reintrare necontrolată în atmosferă a unui astfel de satelit atrage atenția asupra impactului pe care îl are asupra mediului și asupra activităților de observație astronomică.
Reacții pe rețelele sociale
Imaginile și înregistrările video ale „mingii de foc” au fost rapid distribuite pe rețelele sociale, unde utilizatorii din diverse colțuri ale României, dar și din țări vecine precum Bulgaria, Serbia și Kosovo, au raportat fenomene similare. „Deșeu orbital, observat în această seară deasupra Timișoarei, la ora locală 21:16 (aprox.), deplasare pe direcția NV spre SE”, a scris Tănăselia într-o altă postare, confirmând faptul că fenomenul a fost vizibil din mai multe orașe.
Astfel de evenimente sunt tot mai frecvente pe măsură ce numărul sateliților pe orbită crește. Ele aduc în atenția publicului larg nu doar spectacolul pe care îl pot oferi astfel de fenomene, ci și complexitatea provocărilor pe care le implică gestionarea deșeurilor spațiale.