Spectacol pompieristic alertat necontrolat de Raed Arafat la Roșia Montană
Apelul de sâmbătă seara la 112 al primarului din Roșia Montană, Eugen Furdui, privind existența unei gropi în digul barajul lacului piscicol Tăul Mare descoperită de un localnic a pus pe jar tot județul Alba și nu numai.
Dar, din start, trebuie precizat că lacul de agrement piscicol ”Tăul Mare” se află la aproximativ un kilometru de Roșia Montană și se întinde pe 4 hectare, având o adâncime de 14 metri și circa 270.000 de metri cubi de apă, iar primele documente despre acest lac datează de la 1550, ulterior menționându-se reconstrucția acestuia în 1779, iar ultima atestare a funcționării este din 1908.
Însă, imediat după apelul la 112, la Roșia Montană s-a format rapid un comitet pentru situații de urgență, condus de prefectul de Alba Nicolae Albu și gestionat în teren de șeful ISU Alba, Ovidiu Costea, sprijinit de șefii Jandarmeriei și ai Poliției, iar la fața locului au sosit rapid și primarii localităților învecinate, care s-au oferit să ajute cum pot, mai ales că se punea problema evacuării populației.
Numai că niciunul dintre ei nu era specialist în ape sau baraje, dar cu toate acestea au decis evacuarea populației. În gospodăriile din avalul lacului locuiesc 268 persoane, din care 158 s-au autoevacuat, 105 au refuzat evacuarea și 5 persoane au fost evacuate în spații puse la dispoziție de autorităţile publice (internatul școlar de la liceul din Abrud).
Sosirea duminică dimineața a lui Raed Arafat a inflamat și mai mult situația, iar el care a turnat gaz pe foc a fost expertul tehnic sosit de Cluj, Costică Sofronie. Astfel, ambii, la fel ca și cei din comitetul de urgență, au ajuns la concluzia că apa trebuie evacuată cu motopompele până când nivelul lacului scade cu 5 metri.
Numai că realitatea era și este cu totul alta la Roșia Montană decât cea trâmbițată de cei doi, dar deja panica este instalată în rândul locuitorilor din zonă. „A fost o perioadă de secetă prelungită pesemne că s-au făcut niște fisuri, a venit o perioadă ploioasă, a intrat apă. S-a surpat tavanul de la golirea de fund e o galerie au căzut niște și a căzut tot materialul pe pâlnia asta un horn dacă vreți. Dacă Doamne ferește se rupe barajul nu mai controlezi nimic”, a spus expertul tehnic Costică Sofronie.
Expertul Costică Sofronie este același care în 2000 era directorul ABA Someș-Tisa când a avut loc acea isterie a poluării Tisei de cianurile deversate de la ”Aurul” Baia Mare, care, ulterior, s-a dovedit fiind o făcătură ieftină regizată pentru anumite interese din afara României.
A venit și Raed Arafat, care nefiind specialist în domeniul apelor și al barajelor, a început să-și dea cu părerea și să contureze un scenariu apocaliptic. „Reducem nivelul apei ca să ajungă unde peretele e mai gros și atunci se reduce riscul de a se întâmpla o catastrofă. Sunt 6 motopompe, ele golesc fiecare dintre ele 10.000 de metri pe minut. Dacă începe apa să se infiltreze și începe să se agraveze situația s-ar putea să nu avem mai mult de 30 de minute. Cu cât reducem nivelul apei. riscul scade.”, a susținut Raed Arafat.
După afirmațiile lui Raed Arafat ar fi însemnat că toată apa din lac, adică circa 270.000 mc, se putea evacua în 45 de minute dacă luăm de bună ce a spus anume că fiecare din cele șase pompe evacuează 10.000 de metri cubi pe minut. Dar, în realitate, s-a dovedit că este o aberație care n-are nicio legătură cu realitatea de la lacul Tăul Mare.
Acea fisură sau cavernă în formă de con descoperită de un localnic era de vreo două luni de zile și se află, atenție, spre axul barajului în aval și nicidecum pe axul barajului. În plus, caverna, care are un diametru de 1,5 metri și o adâncime de aproximativ 1,5 metri, se află la aproximativ 10 metri de luciul de apă, iar lacul are o adâncime de de circa 18 metri adâncime.
Specialiștii de la Apele Române, alții decât cei prezenți la Roșia Montană, au precizat foarte clar că fisura este posibil să se fi produs ca urmare a surpării unei galerii de fund care este zidită din piatră, dar, atenție, caverna și galeria sunt uscate, ceea ce înseamnă că apa nu s-a infiltrat niciodată în acele zone.
Mai mult, aceștia au precizat că nu era cazul să se facă atâta agitație și panică întrucât caverna se putea închide foarte repede prin procedeul denumit cămășuire. De asemenea, mai trebuia ținut cont de faptul că acea golire de fund a barajului este blocată din 2009, și, ca atare, coroborat cu acea cămășuire a cavernei, se putea face o evacuare controlată a apei din lac, fără isterie și panicarea populației.
Numai că Raed Arafat a transformat în catastrofă o situație normală care se poate ivi la oricare dintre cele 2.500 de baraje ale României, adică să apară o fisură în digul de apărare. Astfel, Raed Arafat continuă să facă din țânțar armăsar de dragul spectacolului de panică mediatică, fără să țină cont de realitate și implicațiile asupra populației. Dar, așa se întâmplă atunci când lași biciul pe mâna cui nu trebuie!