Speculațiile continuă. Cine va conduce Banca Națională a României?

Publicat: 26 sept. 2024, 17:38, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Speculațiile continuă. Cine va conduce Banca Națională a României?

Speculațiile pe tema viitorului Consiliu de Administrație al Băncii Naționale a României continuă în piața bancară și mediile politice, dar este mai mult ca sigur că lista candidaturilor se va modifica de mai mute ori, în funcție de ,,calități”, dar și de principiul dâmbovițean ,,cine e mai tare”.

Cele mai recente speculații dau data de 30 octombrie 2024, ca fiind programată pentru audierea în comisiile reunite de buget finanțe bănci ale celor două camere a celor propuși pentru viitorul CA al BNR, după care ar urma votul în plenul reunit al celor două camele ale forului legislativ – Camera Deputaților și Senatul.

,,Pe 30 octombrie 2024, vor avea loc, în comisiile reunite de buget finanțe bănci ale celor două camere ale Parlamentului, audierile candidaților pentru posturile executive și neexecutive din CA al BNR, potrivit unor surse oficiale din mai multe medii, de la politic la financiar bancar”, speculează presa economică.

Situația din ,,teren” pare să contrazică informațiile vehiculate, pentru că în forfota campaniei pentru prezidențiale, pentru alegerile din 24 noiembrie, este puțin probabil să mai intre pe ordinea de zi a dezbaterilor parlamentare audierea candidaților, parlamentarii fiind ocupați cu întâlnirile cu alegătorii din circumscripții, în folosul partidelor care susțin votul pentru viitorul președinte al țării.

Ca de ficare dată, în cei peste 30 de ani de când Mugur Isărescu a fost ales și reales guvernator al BNR, și președintele trebuie ,,să-și spună și el părerea”, ca primul om în Stat, alături de partidul care l-a propulsat la Cotroceni.

Cum posturile în CA al BNR sunt stabilite pe baza algoritmului politic, ca dealtminteri în toată administrația țării, trebuie așteptat să se vadă cine va domina politica românească, și să fie repartizate posturile, mai mari sau mai mici, din Consiliul de Administrație, în funcție de procentele la vot, și perspectiva ocupării locurilor în viitorul Parlament, după alegerile parmanentare de la 1 decembrie. Trebuie stabilite funcțiile executive și funcțiile neexecutive, de simpli membri, pe baza algoritmlui politic.

Se presupune că la audieri vor participa Mugur Isărescu, Leonardo Badea, Cosmin Marinescu, Florin Georgescu, Aura Gabriela Socol, Nicolae Istudor (nu este 100% sigur) și Horia Neamțu (deși ar exista și o variantă puțin credibilă a lui Andrei Rizoiu din partea AUR), potrivit unor surse oficiale.

Amânat din luna iunie până ”aproape de spartul târgului” (numirile actualilor membri de CA expiră în prima parte a lunii octombrie 2024) procesul de identificare și numire a noului Consiliu se apropie de sfârșit. Cu toate acestea ședința de CA a BNR pe probleme de politică monetară din 4 octombrie se va ține în actuala formulă a Consiliului BNR, pentru ca procedurile legale să fie respectate întocmai.

Cei nouă membri ai viitorului CA par să fie deja hotărâți. Astfel, pentru funcțiile executive vor fi audiați Mugur Isărescu, pentru un nou mandat de guvernator al BNR (propus se pare unanim de partidele de coaliție, nu doar de PSD), Leonardo Badea pentru postul de primviceguvernator, propus de PSD, Florin Georgescu, viceguvernator, propus de PSD, Cosmin Marinescu, viceguvernator, propus de PNL și actuala administrație prezidențială.

Pentru funcțiile neexecutive vor fi audiați Cristian Popa, din partea USR, existent în actualul CA, Csaba Balint, din partea UDMR, de asemenea existent în actualul CA, Aura Gabriela Socol, din partea PSD, Niculae Istudor din poziția de rector al ASE (poziția sa nu este 100% bătută în cuie) și surpriza acestor noi alegeri: Horia Neamțu din partea AUR. Mai există și varianta puțin credibilă a lui Andrei Rizoiu, tot din partea AUR, cel care a pierdut și audierile pentru membru neexecutiv la ASF în decembrie 2023. Este pentru prima dată când un reprezentant al partidului AUR ar intra în componența CA al BNR.

În cazul în care AUR nu va primi postul în CA al BNR (conform algoritmului actual postul este al PNL), numele aflat pe lista scurtă de propuneri a PNL pentru postul de membru neexecutiv este cel al lui Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM. Teoretic, Niculae Istudor nu ar avea cum să fie înlocuit decât de un alt academician pentru că așa este format algoritmul de numiri în CA al BNR. Dar nu se știe niciodată.

Menționăm că Aura Gabriela Socol este la ora actuală membru neexecutiv în Autoritatea de Supreveghere Financiară (ASF), iar dacă va fi numită ca membru neexecutiv în CA al BNR, postul său din ASF rămâne vacant și va trebui găsit un înlocuitor. Aura Socol este soția lui Cristian Socol, unul dintre autorii programului de guvernare al PSD din epoca Dragnea și considerat unul dintre ideologii partidului în privința politicilor economice.

Horia Neamțu, cel de-al cincelea membru neexecutiv, vine din partea AUR, este profesor ASE, fost consilier la Curtea de Conturi şi fost preşedinte al Consiliului de supraveghere al BCR.

Mugur Isărescu a declarat într-o conferință de presă că va candida pentru un nou mandat, dacă parlamentul i-o va cere. Și premierul Marcel Ciolacu a declarant public susținerea lui Mugur Isărescu pentru un nou mandat.

Mugur Isărescu, 74 de ani este pensionar și cumulează în prezent pensia cu salariul.

Potrivit declaraţiei de avere pe care a depus-o în 2023 (pentru anul 2022), guvernatorul Băncii Naţionale a încasat un salariu lunar de 85.600 lei, plus o pensie în cuantum de 19.800 lei pe lună.

Pe postul de prim-viceguvernator va urca Leonardo Badea, din actuala calitate de viceguvernator, având experiența necesară și susținerea celui mai mare partid din România, PSD.  Acesta va face practic rocada cu Florin Georgescu care va fi viceguvernator din partea aceluiași partid, PSD.

Mandatele unora din actualii membri ai Consiliului de Administraţie al BNR, cum ar fi Cristian Popa şi Csaba Balint, vor fi probabil reînnoite.

Procedura legală de numire a șefilor BNR (cei nouă membri ai Consiliului de Administrație) este reglementată de articolul 33 din Legea 312/2004: membrii CA al BNR sunt numiţi de Parlament, la propunerea comisiilor permanente de specialitate ale celor două Camere ale Parlamentului. În mod normal, la o săptămână după audieri, urmează validarea noului CA al BNR de către plenul Parlamentului. De aceea noua dobândă de politică monetară va fi decisă de actualul CA al BNR