Speranță: În curând, un tratament contra glioblastomului, cel mai grav cancer cerebral!?
Glioblostamul este cancerul cerebral cel mai frecvent la adult. Contra acestei forme de cancer, pare că specialiștii americani au descoperit un tratament.
În general, speranța de viață medie a pacienților diagnosticați cu glioblastom este între 15 și 17 luni, cu o rata de supraviețuire de 5% la cinci ani de la diagnostic.
Cercetătorii au descoperit că proteinele ritmului circadian – cele care controlează ritmurile naturale ale corpului uman – ar putea fi implicate în creșterea și proliferarea acestei tumori. De asemenea, ei au realizat un medicament – cu numele SHP656 – capabil să țintească aceste proteine. Medicamentul s-ar putea dovedi eficace pentru tratarea bolii. ”Este vorba despre o moleculă puternică, de care suntem încântați în privința potențialului contra glioblastomului”, spune prof. Steve Kay de la Keck School of Medicine de USC. Aceste concluzii au fost publicate în ”Actes ale National Academy of Sciences.
La majoritatea pacienților, cancerul recidivează. Și când revine, el este rezistent la chimioterapie și radioterapie, explică prof. Kay. Potrivit acestuia, acest fenomen se produce cu siguranță deoarece un mic număr de ”celule sușe canceroase” persistă după chirurgie, chimio și radioterapie. Aceste celule sușe se pot înmulți și răspândi foarte rapid în organism.
Într-un comunicat, cercetătorii subliniază că aceste ”celule sușe perturbă mașinăria ceasului circadian al corpului, permițându-le să se răspândească mai rapid și să reziste efectelor chimioterapiei și radioterapiei”.
Noul medicament ar permite deci să regleze acest fenomen și să trateze eficace acest cancer. Testele clinice sunt în curs, echipa de cercetători speră să înceapă faza testelor cu pacienți afectați de glioblastom în următorii doi-trei ani.