Spital de psihiatrie din România, luat în vizor de ONU. În ce condiții sunt ținuți pacienții aici: „agresaţi fizic şi verbal, ameninţaţi”

Publicat: 15 oct. 2024, 15:26, de Corina Oprea, în SOCIAL , ? cititori
Spital de psihiatrie din România, luat în vizor de ONU. În ce condiții sunt ținuți pacienții aici:
Spital de psihiatrie din România, luat în vizor de ONU. În ce condiții sunt ținuți pacienții aici: "agresaţi fizic şi verbal, ameninţaţi"

Un spital de psihiatrie din Ștei a intrat în atenția publicului după ce a fost subiectul unui raport alarmant emis de Consiliul de Monitorizare a Implementării Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități. Raportul prezintă acuzații grave conform cărora pacienții din această unitate ar fi fost supuși unor abuzuri fizice și psihice de către personalul medical.

Spital de psihiatrie vizat de ONU

Printre acuzații se numără agresiuni fizice, amenințări și chiar folosirea unui aparat de electroșocuri asupra pacienților.

Raportul detaliază că, în urma discuțiilor cu pacienții internați, s-a constatat că aceștia ar fi fost bătuți și electrocutați, iar un astfel de aparat a fost găsit în unul dintre saloanele spitalului. Pacienții au prezentat semne vizibile de violență, informațiile fiind transmise către autoritățile legale. Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuș a deschis o anchetă penală in rem pentru cinci infracțiuni de loviri sau alte violențe.

“Din cadrul discuţiilor cu pacienții, echipa de monitorizare a reţinut că aceştia sunt bătuţi agresaţi fizic şi verbal, ameninţaţi şi electrocutaţi cu aparat de electroşocuri, aparat care a fost găsit în salonul nr.1, etaj 2 al secţiei 1 Psihiatrie, bărbaţi, care era folosit de personalul angajat al spitalului”, scrie raportul Consiliului de Monitorizare a Implementării Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi.

În ceea ce privește aparatul de electroșocuri, managerul spitalului, Horia Miara, a declarat că acesta a fost adus de un angajat și că inițial dispozitivul ar fi fost folosit ca lanternă. Totuși, el a recunoscut că cinci pacienți au fost găsiți cu echimoze și vânătăi, dar nu a explicat clar circumstanțele în care acestea au apărut.

„Cel care a adus aparatul în spital a declarat că l-a adus pentru a-l folosi ca lanternă, pentru că el avea şi un dispozitiv care avea şi lanternă. Sunt cinci pacienți asupra cărora au fost găsite echimoze şi vânătăi”, a spus Miara.

Pe lângă abuzurile fizice, Consiliul de Monitorizare a semnalat și alte nereguli grave în cadrul spitalului. Printre acestea se numără condițiile de igienă precare, pacienții fiind ținuți în paturi fără saltele sau lenjerie, deși aceste materiale existau în stocul spitalului. În plus, s-au descoperit alimente expirate în unitate, motiv pentru care Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a aplicat o amendă de 25.000 de lei spitalului.

Cu toate acestea, managerul Miara a negat ferm acuzațiile referitoare la condițiile de internare, susținând că toate saloanele sunt dotate corespunzător și a invitat publicul să viziteze spitalul pentru a vedea realitatea de la fața locului. El a subliniat că situația a fost exagerată și că este important ca adevărul să fie clarificat.

În paralel cu ancheta penală, Spitalul de Psihiatrie din Ștei a demarat o anchetă internă pentru a investiga cele semnalate. Totodată, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că va trimite o echipă de control la spital, în urma acestor acuzații grave.

Cu toate acestea, Direcția de Sănătate Publică Bihor a efectuat un control în spital cu doar câteva zile înainte de vizita Consiliului de Monitorizare și nu a găsit nicio neregulă, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la transparența și corectitudinea acestor inspecții.

Federația SĂNĂTATEA, care reprezintă personalul medical, a reacționat ferm la aceste acuzații. Președintele organizației, Marius Strugar, a subliniat că, dacă se vor confirma relele tratamente semnalate, federația dezaprobă și se delimitează de un astfel de comportament inuman și degradant. El a precizat că asemenea practici nu au loc în sistemul de sănătate și că orice abuz trebuie să fie sancționat sever.