Spitale noi în România. Ministrul Sănătăţii: „În perioada 2028 – 2029 vor fi gata trei regionale”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a participat la conferinţa „Romanian Cyber Care Healt – siguranță și încredere pentru pacienți”. Oficialul a vorbit despre schimbările importante din domeniul medical, care vor avea loc la noi în țară. Conform oficialului, mai multe spitale vor fi gata în perioada viitoare.
Se construiesc spitale noi
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că România va avea parte de o evoluție impresionantă din punct de vedere medical. Conform oficialului, țara noastră va beneficia de spitale noi în următorii ani.
Rafila a oferit asigurări că rezultatele acestor proiecte vor fi vizibile în următorii doi-trei ani, când mai multe spitale noi vor fi finalizate. Un exemplu concret este spitalul din Bistrița, care va fi complet construit și echipat până anul viitor, devenind operațional.
Planurile guvernului includ, de asemenea, finalizarea a încă trei spitale regionale în perioada 2028-2029.
Până la finalizarea acestor proiecte, discuțiile dintre oficialii români se concentrează pe informatizarea sistemului medical și pe crearea unor structuri care să asigure protecția datelor pacienților. Alexandru Rafila a recunoscut că implementarea acestor măsuri va fi complexă, dar a subliniat că Adriana Cotel, președintele Asociației pentru Informare, Educație și Prevenție în Sănătate, va coordona eforturile pentru a rezolva toate problemele actuale.
Un alt aspect esențial menționat de ministrul Sănătății este schimbarea paradigmei în asistența medicală, atât în spitale, cât și în ambulatorii. Se depun eforturi pentru dotarea cabinetelor de medicină de familie, cu scopul de a oferi servicii medicale mai bune.
„Progresul va fi evident în următorii doi, trei ani. Se vor finaliza spitale noi, anul viitor va fi primul gata, cel de la Bistriţa. El este gata acum, va fi dotat şi funcţional. În perioada 2028 – 2029, vor fi gata alte trei spitale regionale. Până atunci, toate aceste lucruri despre care discutăm astăzi se referă la informatizare, crearea unor structuri care să asigure protecția datelor.
Implementarea va fi dificilă. Dar Adriana Cotel, Președinte Asociația pentru Informare, Educație și Prevenție în Sănătate, se va ocupa să rezolve toate probleme pe care le avem în momentul de faţă. Este vorba despre schimbarea paradigmei, despre asistența medicală spitalicească, asistența medicală ambulatorie.
Facem un efort pentru dotarea cabinetelor de medicină a familiei pentru a realiza servicii medicale. Să existe o altă abordare pentru serviciile ambulatorii de specialitate. Lucru acesta va scădea presiunea de pe spitale”, a spus ministrul.