Spitalele din România dezamăgesc din nou. Femeie de 90 de ani, ținută pe holurile unității medicale șapte ore

Publicat: 27 dec. 2024, 16:55, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
Spitalele din România dezamăgesc din nou. Femeie de 90 de ani, ținută pe holurile unității medicale șapte ore

Un caz din județul Alba a adus din nou în discuție problemele cronice ale sistemului de sănătate din România. O femeie de 90 de ani a fost ținută timp de șapte ore în Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) din Alba Iulia, fără să fie consultată de un medic, așa cum acuză familia acesteia. Incidentul a avut loc în a doua zi de Crăciun, iar spitalul justifică întârzierea prin supraaglomerare și deficitul de personal medical.

Femeie de 90 de ani, uitată pe holurile spitalului

Situația a fost adusă în atenția publicului de presa locală, prin intermediul unui membru al familiei nonagenarei. Acesta a relatat că bătrâna, care prezenta probleme cardiace și circulatorii, a fost transportată de urgență la spital cu ambulanța în jurul orei 12:00.

El a precizat că, în dimineața zilei respective, femeia nu își mai putea simți picioarele, iar condiția sa medicală a determinat familia să solicite intervenția serviciilor de urgență.

Potrivit declarațiilor oferite, pacienta a fost ținută în zona de triaj până la ora 19:05, fără a primi un consult medical. După această lungă perioadă de așteptare, ea a fost în cele din urmă preluată de un medic pentru investigații suplimentare.

„Este vorba de bunica soţiei mele, adusă cu ambulanţa la UPU în jurul orei 12:00 cu probleme cardiace şi circulatorii. De azi dimineaţă (joi – n.r.) nu îşi mai simte picioarele. A fost ţinută în triaj la UPU până la ora 19:05, fără niciun fel de consult. După atâta vreme a fost preluată într-un final de un medic. Este acum în UPU, sper eu, în investigaţii.”, a declarat apropiatul femeii.

Spitalul justifică întârzierile prin criza de personal

Reprezentanții Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia au reacționat, oferind explicații privind situația din unitatea de primiri urgențe. Aceștia au subliniat că, în a doua zi de Crăciun, UPU a fost supraaglomerată, iar de gardă au fost doar doi medici, care au fost nevoiți să se ocupe de zeci de pacienți fiecare. În total, în cele 24 de ore dintre dimineața zilei de 26 decembrie și aceeași oră a zilei următoare, peste 170 de persoane s-au prezentat la UPU.

Potrivit oficialilor, pentru a funcționa în condiții optime, ar fi fost necesară prezența a cel puțin patru medici pe tură. Deficitul de personal în medicină de urgență este o problemă cunoscută, iar spitalul susține că a încercat să o remedieze prin organizarea a patru concursuri pentru ocuparea posturilor vacante în perioada martie-decembrie 2024. Cu toate acestea, atragerea medicilor a fost dificilă, presiunea și stresul profesional determinând, în unele cazuri, demisii din cadrul unității.

În comunicatul oficial, spitalul a precizat că starea de sănătate a bătrânei nu a fost considerată gravă și că aceasta a fost „monitorizată în sala de așteptare”. Potrivit acestora, timpii lungi de așteptare au fost cauzati de afluxul mare de pacienți, dar viața pacientei nu a fost pusă în pericol. După efectuarea investigațiilor necesare și acordarea tratamentului de specialitate, s-a concluzionat că internarea nu era necesară, iar în final pacienta s-a declarat mulțumită de serviciile primite.

„În total, în a doua zi de Crăciun, în 24 de ore, de la 8.00 şi până a doua zi la aceeaşi oră, la UPU Alba Iulia s-au prezentat peste 170 de pacienţi. Pe o tură (12 ore) lucrează doar doi medici. Pentru a putea funcţiona în condiţii optime, având în vedere afluxul extrem de mare de pacienţi, este necesară prezenţa a cel puţin patru medici pe tură.

Pentru a rezolva problema deficitului de medici, posturile sunt scoase constant la concurs (în perioada martie-decembrie 2024 au fost organizate patru concursuri în cadrul cărora, la fiecare concurs, au fost scoase 4-5 posturi de medic în medicină de urgenţă). De asemenea, în ultimii ani, au existat cazuri în care medici din cadrul UPU Alba Iulia şi-au dat demisia din cauza presiunii şi a stresului profesional.

În continuare, Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia va organiza concursuri pentru medici de medicină de urgenţă şi va încerca să găsească soluţii pentru a fi atractiv pentru aceştia”, se arată într-un punct de vedere al spitalului, publicat vineri de ziarulunirea.ro.