Spitalele, obligate să aibă saloane pentru izolarea pacienților cu infecții nosocomiale

Publicat: 30 iun. 2024, 06:10, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Spitalele, obligate să aibă saloane pentru izolarea pacienților cu infecții nosocomiale
infecții nosocomiale spitale saloane izolare

Spitalele și centrele medico-sociale și de îngrijiri paliative au la dispoziție un an pentru a se dota cu saloane destinate izolării și tratării pacienților cu infecții nosocomiale.

Este principala modificare a legii privind prevenirea și tratamentul infecțiilor asociate asistenței medicale (IAAM)  din spitale, centre rezidențiale pentru vârstnici și persoane cu dizabilități, aprobată de Parlament.

Potrivit documentului aprobat de Parlament, IAAM sunt infecţii ce apar la pacienţii care primesc îngrijiri în unităţi sanitare, în cadrul asistenţei medicale spitaliceşti şi/sau ambulatorii, instituţii medico-sociale şi de îngrijiri paliative sau care au primit recent asemenea îngrijiri şi care nu erau manifeste sau în incubaţie la momentul internării.

De asemenea, au fost stabilite amenzi pentru medici și unitățile sanitare care nu testează sau nu raportează corect infecțiile asociate cu actul medical.

”Îndeplinirea tuturor măsurilor legale pentru prevenirea şi controlul IAAM constituie o obligaţie a autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, a reţelelor de unităţi sanitare private, a întregului personal medical şi auxiliar al acestor unităţi, precum şi a pacienţilor şi a persoanelor care accesează unităţile sanitare/instituţii medico-sociale şi de îngrijiri paliative.

Neîndeplinirea măsurilor prevăzute se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoane juridice şi de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru persoane fizice”, este prevăzut în acest document.

În vederea îndeplinirii tuturor măsurilor legale pentru prevenirea şi controlul  IAAM, saloanele de izolare prevăzute  se vor organiza pe baza criteriilor pat operaţional funcţional şi, respectiv, pat fizic în aşteptare. Prin pat fizic în aşteptare se înţelege un pat care nu rămâne în salon pe perioada izolării pacientului cu IAAM şi care este localizat în compartimentul de decontaminare, de unde este folosit şi transformat în pat fizic funcţional, la nevoie”, se precizează în document.