Spitalul din Europa care ne-a furat medicii. Angajații nu vor să mai audă de România: Am plecat din cauza corupției
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/Design-fara-titlu-2025-04-03T072659.591.png)
România ocupă un loc fruntaș în clasamentul statelor care și-au pierdut cei mai mulți doctori, situându-se pe poziția a treia la nivel mondial. Statisticile arată că patru din zece medici pregătiți în țara noastră au ales să profeseze peste hotare, unde condițiile de muncă, respectul față de personalul medical și salariile sunt net superioare.
Spitalul din Viena unde un sfert dintre angajați sunt din România
Pentru a confirma această realitate, o echipă Observatornews.ro a vizitat un spital din Viena, unde prezența medicilor români este considerabilă.
Un tur printr-un spital vienez relevă o realitate incontestabilă: nume precum Pop, Negulescu, Macaleru sau Moraru se regăsesc pe multe dintre ușile cabinetelor. Aproximativ 25% dintre cadrele medicale, fie că vorbim de medici sau asistenți, sunt români. Mulți dintre ei au plecat din pasiune pentru Austria, în timp ce alții au fost determinați de dezamăgirile trăite în sistemul sanitar românesc.
Violeta Niculița Negulescu, una dintre asistentele din acest spital, povestește că a fost nevoită să plece din țară din cauza corupției. Deși absolvise o facultate de drept, angajarea ca juristă presupunea o „taxă” informală de 35.000 de euro. Confruntată cu o astfel de situație, a luat decizia de a se muta la Viena, unde a urmat o școală de asistente și s-a angajat fără a fi nevoită să ofere mită.
“Sincer, la momentul ăla am plecat din cauza corupției. Adică eu am terminat o facultate de drept, şi mi se cereau bani ca să mă angajez. Mi s-a cerut suma de 35.000 de euro ca să mă angajez ca juristă”, povestește asistenta medicală Violeta Niculiţa Negulescu
O altă asistentă, Simona, absolventă a Facultății de Medicină din Târgu Mureș, spune că majoritatea medicilor rezidenți din România sfătuiesc tinerii să plece dacă au oportunitatea. A ajuns în Viena fără regrete și afirmă că este fericită, datorită respectului de care se bucură și condițiilor de muncă net superioare celor din țara natală.
Condițiile din Austria versus realitatea din spitalele românești
Diferențele dintre sistemul medical austriac și cel din România sunt resimțite inclusiv de pacienți. Medicul Daniela Weis afirmă că, în Austria, pacienții se simt importanți și în siguranță datorită unei organizări eficiente și unui sistem bine pus la punct. Spre deosebire de experiența din România, aici diagnosticul este stabilit rapid, iar pacienții primesc încredere și sprijin în procesul de tratament.
”Aici pacientul este bucuros pentru că organizarea a fost foarte bună, simt aici că sunt foarte importanți și totul s-a întâmplat foarte eficient, rapid, Se simt pe mâini bune, se simt în siguranță”, povestește medicul Daniela Weis.
Pacienta Elena, care a ajuns în Viena după ce în România primise un diagnostic extrem de grav, spune că a fost tratată total diferit de medicii austrieci. Verdictul primit în țara natală nu a fost confirmat în Austria, iar experiența i-a arătat că una dintre principalele probleme din sistemul medical românesc nu este lipsa de competență a doctorilor, ci lipsa resurselor.
“Ai un sentiment de bucurie că ai întâlnit niște români. Dar, în același timp, ți se umplu și ochii de lacrimi. Pentru că au plecat din ţara noastră”, explică o pacientă.
O asistentă confirmă această realitate, afirmând că problema majoră din spitalele românești nu este lipsa de profesionalism a medicilor, ci lipsa echipamentelor necesare pentru a-și desfășura activitatea la standarde ridicate.
Un exod fără sfârșit
Tendința de plecare a cadrelor medicale române nu pare să se oprească. În ultimele două decenii, aproximativ 45.000 de medici au ales să părăsească țara, căutând un mediu de lucru mai stabil, mai bine plătit și, mai ales, lipsit de corupție.
Majoritatea celor care au plecat afirmă că nu s-ar întoarce în România, deoarece schimbările necesare pentru a crea un sistem medical funcțional par departe de a fi implementate. Pentru mulți dintre ei, decizia de a emigra nu a fost doar despre bani, ci despre un sistem care să le permită să-și practice meseria la adevăratul lor potențial, într-un mediu care respectă profesia medicală și pacientul deopotrivă.