Spitalul Regional Craiova are și constructor! Când trebuie să fie gata unitatea medicală cu 800 de paturi
În România se vorbește din 2015 de trei spitale regionale care vor fi construite la Iași, Cluj și Craiova, cu fonduri europene. La acea vreme, Uniunea Europeană a și alocat 150 de milioane de euro pentru cele trei unități medicale, dar birocrația a făcut ca proiectele să întârzie ani de zile. S-au stabilit amplasamentele, la Craiova chiar s-a și suplimentat de două ori suprafața de teren, s-au întocmit documentații, s-a făcut proiectarea, a fost nevoie și de o suplimentare serioasă de fonduri (numai Spitalul Regional Craiova a fost estimat la 500 de milioane de euro, pentru ca apoi suma să depășească 700 de milioane de euro) pentru ca proiectele să demareze, în sfârșit. Ordinea a fost următoarea: Iași, Cluj-Napoca și Craiova. În Bănie, lucrurile au mers ceva mai repede.
Spitalul Regional de Urgență (SRU) Craiova are acum și constructor desemnat. Contractul de atribuire a lucrărilor de execuție nu a fost însă atribuit, pentru că se află în perioada de contestații (10 zile). Selecția asocierii câștigătoare s-a făcut joi, așa că semnarea efectivă a contractului nu se poate face mai devreme de 29.12.2024. Spitalul regional de la Craiova este primul dintre cele trei spitale regionale din ţară pentru care s-a desemnat câştigătorul. Este vorba de o asociere condusă de Construcții Erbașu SA, antreprenorul care va da gata proiectul de 115 milioane de euro de modernizare și extindere a Aeroportului Internațional Craiova.
Cei din urmă au devenit cei dintâi
Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Dolj, Cosmin Vasile, asocierea care a fost desemnată câștigătoare este formată din companiile: Construcții Erbașu, în calitate de lider, Concelex, Con-A Operations, Bog’Art, având ca subcontractanți Muzeul Olteniei Craiova și Hoelscher Wasserbau Ro. El a anunțat și valoarea de atribuire, 1,87 miliarde de lei, valoarea estimată a contractului fiind de 2.085.730.018,39 lei fără TVA.
„Spitalul Regional de Urgenţă de la Craiova este primul dintre cele trei spitale regionale din ţară pentru care s-a desemnat câştigătorului contractului de execuţie a lucrărilor. Astfel, câștigătoare este asocierea formată din companiile: Construcții Erbașu, în calitate de lider, Concelex, Con-A Operations, Bog’Art, având ca subcontractanți Muzeul Olteniei Craiova și Hoelscher Wasserbau Ro. Pentru o valoare de 1,87 miliarde de lei, asocierea câștigătoare va construi cel mai mare și mai valoros dintre cele trei spitale regionale asumate de Guvernul PSD al României, prin Agenția Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate.
Deși proiectul spitalului regional de la Craiova era cel mai întârziat, în acest moment, este cel mai avansat, fiind primul dintre spitalele la care va începe construcția efectivă. Prima etapă a realizării acestei unități medicale, adică pregătirea terenului, realizarea săpăturilor și împrejmuirea, este în stadiu avansat, aproape de finalizare“, a anunțat Cosmin Vasile.
Spitalul Regional Craiova are și constructor. Ce lucrări se execută acum la unitatea medicală
Construirea Spitalului Regional Craiova a presupus două etape. Prima fază a demarat la finele lunii aprilie 2024, când s-a organizat și o ceremonie de „spargere a solului“. Etapa I cuprindea lucrările preliminare de amenajare a terenului, demolarea clădirilor existente, devierea / relocarea / dezafectarea rețelelor aflate pe amplasament, excavații generale (săpătura brută), inclusiv nivelare, stabilizarea terenului în excavație și protecția taluzurilor, plus împrejmuire (parțial permanentă + parțial temporară). Aici este în derulare un contract de 44,5 milioane de lei (fără TVA) obținut de asocierea Synergy Construct (București) – Dramirom Trade (Galați), de la o valoare estimată de 59,4 milioane lei. Antreprenorul avea patru luni la dispoziție să finalizeze lucrările prevăzute în contract, dar durata s-a prelungit.
După ce se va încheia prima etapă a lucrărilor poate demara și construirea în sine a spitalului regional. Noua unitate medicală amplasată pe Centura de Nord a Craiovei va avea o capacitate de 807 paturi pentru spitalizare continuă și 45 de paturi pentru spitalizare de zi, organizate în 6 centre medicale. Spitalul va oferi posibilitatea tratării a peste 250.000 de pacienți pe an. Investiția include și un heliport destinat inclusiv elicopterului Black Hawk S70, care va fi amplasat pe sol, cu acces direct către Unitatea de Primiri Urgențe. Corpul spitalului este o clădire S+D+P+4E+Eth. Licitația pentru execuție a demarat pe 10 iulie 2024.
Spitalul Regional Craiova are și constructor. Care au fost criteriile de selectare a câștigătorului
Contractul a fost atribuit în baza criteriului „cel mai bun raport calitate – preţ“, unde oferta financiară a contat în procent de 80%. Perioada de garanţie a lucrărilor a avut o pondere de 10%, atribuită constructorului care va oferi o garanție de minim 10 ani. În rest, a mai contat experienţa deţinută de managerul de contract, coordonatorul de contract (7%) și perioada de garanţie a echipamentelor medicale grele (3%), care să fie de minim 48 de luni.
La licitație s-au prezentat trei ofertanţi:
- Kuzu Toplu Konut Insaat Anonim Sirketi (Turcia);
- Asocierea Synergy Construct (lider) – Yda Inşaat Sanayi VE Ticaret Anonim Sirketi (România / Turcia);
- Asocierea Construcţii Erbaşu (lider) – Concelex – Con-A Operations – Bog’Art.
Ce se mai știe despre Spitalul Regional Craiova? Că va avea opt niveluri, subsol, demisol, parter, patru etaje și etaj tehnic și va dispune de un număr de 807 paturi, 20 de săli de operație în blocul operator central, 17 cabinete pentru imagistică medicală, 6 cabinete de intervenții endoscopice, 3 camere cardiologie intervențională, 12 camere cardiologie non-invazivă, 5 posturi hemodializă, dar și numeroase clinici și centre de specializări medicale. Spitalul ar trebui să fie gata în decembrie 2026.
Citește și: Wizz Air readuce a doua aeronavă la Craiova! Se reiau cursele suspendate și apar destinații noi