Sporuri uriașe la stat, mari pentru demnitari și mici pentru restul. „Dialogurile Puterii” arată inechitățile din sistem
„Dialogurile Puterii” scoate la lumină, împreună cu renumitul avocat Augustin Drăghiceanu Babaneacșa, tarele ascunse ale muncii la stat: prime, compensații, indemnizații, sporuri care nici nu vă puteți imagina că există, premii de excelență. Acestea sunt doar câteva din nenumăratele mijloace de suplimentare a salariului pentru angajații la stat, însă nu pentru toată lumea.
Unii au parte de mai multe zerouri, mai ales dacă este vorba de demnitari, alții nu primesc pur și simplu nimic. Vorbim de inechități din cauza modalității de acordare, dar și de discriminare față de alți colegi, inclusiv din alte ministere, care n-au văzut niciodată astfel de premii și nici nu vor avea ocazia, cel mai probabil, sau raportat la angajații din sistemul privat.
Nici măcar controalele premierului sau ale Curții de Conturi, cea care trebuie să verifice modul în care sunt cheltuiți banii statului, nu au reușit să facă lumină pe acest lanț al slăbiciunilor, sau cel puțin, nu s-a auzit niciodată că ar fi fost descoperite astfel de fapte sau că s-au găsit vinovații. Până la urmă, în multe dintre situații, este vorba de obligații firești, normale, pentru un bugetar.
„Nu poți să dai anul acesta un premiu de excelență pentru ceva ce poate ai realizat și anul trecut și a trecut neobservat. Cum în egală măsură nu poți să apreciez ca fiind activitatea mea excelentă, în condițiile în care eu îmi îndeplinesc obligațiile mele normale, firești. Eu trebuie să fiu un profesionist ca angajat la stat, trebuie să fiu un etalon, un profesionist. Activitatea mea trebuie să fie urmată de rezultate. Acestea sunt aspecte firești. Onestitatea, celeritatea în luarea deciziilor, deciziile înțelepte sunt apanajul unui profesionist. Nu sunt aspecte ce țin de excepțional. Înțeleg că probabil sunt instituții de stat care pot cuantifica finalitatea actului și finalitatea obligației în ceva. Dar ar fi interesant pentru noi să vedem acel ceva”, a declarat Augustin Drăghiceanu Babaneacșa la podcastul „Dialogurile Puterii” moderat de Manuela Dumitru.
Printre cele mai cunoscute sporuri și prime se numără cel de-al 13-lea salariu, prime de vacanță, sporul de vechime sau de noxe, iar în total se poate ajunge și până la 40% din salariu.
Spor de unde electromagnetice
De mirajul beneficiilor în plus la salariu n-au scăpat nici parlamentarii, de exemplu, care și-au dorit un spor de unde electromagnetice cu mai multe zerouri pentru ei. Angajații de rând din clădirea Parlamentului au parte, însă, de niște sume mai degrabă modice.
„Eu acum stau să mă raportez cam cum arată acest spor pe care și-l dorește un parlamentar care poate stă și se odihnește în Parlament, să spun așa. Atunci când este un proces de votare sau când se decide soarta țării, el se odihnește. Și mă gândesc cam ce înseamnă suma de 3.000 de lei raportată la salariul minim al unui om care pe hârtie lucrează opt ore, dar el în realitate muncește zece. Este aproape cât un salariu pe care îl ia un om care își trăiește fiecare zi de la o lună la alta”, spune Augustin Drăghiceanu Babaneacșa.
Mai multe informații despre ceea ce înseamnă prime, compensații, indemnizații, sporuri, premii excepționale la stat, aflați pe Puterea.ro, din interviul acordat de avocatul Augustin Drăghiceanu Babaneacșa la Dialogurile Puterii.