Spray nazal: tratament revoluționar pentru maladia Alzheimer
Un spray nazal, care ar putea deveni un tratament inovator pentru boala Alzheimer și alte potențiale tulburări neurodegenerative, a fost pus la punct de un grup de cercetători americani și italieni.
Autorii studiului au testat acest spray inovator pe șoareci și au observat o îmbunătățire a funcțiior cognitive. Această descoperire a fost publicată în revista Science Translational Medicine.
Administrarea prin pulverizare nazală deschide noi căi de abordare non-invazivă a anticorpilor anti-tau terapeutici direct la creier și se dovedește promițătoare pentru multe boli neurodegenerative, explică dr. Rakez Kayed, autorul studiului, într-o declarație, și profesor la Universitatea din Texas Medical Branch (UTMB).
Noul tratament ar viza acumularea unor proteine care afectează creierul.
Spray-ul a fost conceput să țintească acumulările de proteine tau care, într-un creier sănătos, asigură stabilitatea structurii de susținere internă a celulei, contribuind la transportul de molecule și nutrienți în interiorul celulelor nervoase, ceea ce le menține în viață.
În cazul tulburărilor neurodegenerative, modificările chimice de la nivelul creierului provoacă detașarea proteinelor tau și aglutinarea lor, formând un fel de ”gheme” neurofibrilare.
Aceste formațiuni perturbă funcționarea normală a neuronilor,ducând la moartea acestora și, în consecință, la declinul cognitiv.
Cercetătorii au pus la punct un anticorp numit TTCM2, conceput pentru a identifica și ținti în special acumulările toxice de proteine tau. Anticorpul a fost perfecționat pentru a îmbunătăți difuzarea lui în creier, depășind bariera hemato-encefalică, obstacol major în țintirea acestor acumulări.
Cercetarea noastră evidențiază potențialul imunoterapiei nazale contra proteinei tau pentru a ținti eficace agregatele intracelulare de proteine tau, principalul motor ale neurodegenerescenței și declinului congnitiv în unele boli cum este boala Alzheimer și alte taupatii, a declarat profesorul Kayed.
Această metodă nu numai că îmbunătățește administrarea anticorpilor terapeutice, ci și eficacitatea acestora prin eliminarea agregatelor tau și îmbunătățirea funcțiilor congnitive, mai adaugă profesorul Kayed.
Un element crucial al acestei abordări este utilizarea TRIM21, o proteină prezentă în interiorul celulelor. TRIM21 acționează ca un receptor pentru anticorpi, ajutând la marcarea elementelor nedorite pentru a le îndepărta.
În mod normal, TRIM21 ajută organismul să scape de virusuri. În acest studiu, cercetătorii au folosit TRIM21 pentru a elimina aglomerările dăunătoare de tau din interiorul celulelor creierului. Când aglomerările de tau s-au legat de anticorpii terapeutici, TRIM21 le-a recunoscut și a ajutat la îndepărtarea lor.
Prin folosirea TRIM21, cercetătorii au reușit să țintească și să elimine mai eficient aglomerările de tau, ceea ce a dus la îmbunătățirea funcțiilor cognitive la șoarecii folosiți în acest studiu.
„Această performanță ar putea avea un impact semnificativ în cazul strategiilor de tratament pentru boala Alzheimer și tauopatiile asociate, oferind noi speranțe milioanelor de pacienți care suferă de aceste boli debilitante ”, a spus Sagar Gaikwad, unul dintre autorii studiului.