Sprijin pentru persoane vârstnice în valoare de 80 de milioane de euro
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a lansat, în consultare publică, Ghidul solicitantului „Comunități de seniori – sprijin pentru persoane vârstnice vulnerabile afectate de probleme locative“.
Apelul este finanțat prin Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027. Acesta dispune de o alocare totală de 80 milioane euro. Măsurile vizate urmăresc îmbunătățirea condițiilor locative ale bătrânilor vulnerabili, practic un sprijin pentru persoane vârstnice.
Potrivit MIPE, este vorba de furnizarea de servicii de îngrijire la domiciliu, hrănire și igienizare. Totodată sunt incluse și servicii de îngrijire medicală și terapie. Vor putea beneficia de aceste pachete de servicii românii cu vârsta de peste 65 de ani.
Ce sprijin pentru persoane vârstnice se acordă prin acest program?
În cadrul apelului vor fi finanțate proiecte care vor asigura:
- Construcția de locuințe sociale noi
- Reabilitarea de locuințe sociale individuale adaptate pentru persoanele vârstnice afectate de probleme locative. Se poate reabilita și adapta inclusiv ambientului în locuințele personale/ individuale ale persoanelor vârstnice vulnerabile
- Modernizarea/ reabilitarea centrelor de zi
- Furnizarea de servicii de îngrijire la domiciliu de tipul: igienă corporală, îmbrăcare și dezbrăcare, hrănire și hidratare, transfer și mobilizare, deplasare în interior, comunicare, preparare hrană, cumpărături, menaj și spălătorie, facilitare deplasare în afara casei și însoțire, administrarea și gestionarea bunurilor, acompaniere și socializare;
- Servicii complementare acordate integrat – sprijin pentru persoane vârstnice: îngrijire medicală, reabilitare/ recuperare, terapie ocupațională, psihoterapie, psihopedagocie, consiliere socială, juridică și de informare etc.
- Servicii de tip centre de zi pentru asistență și recuperare se vor asigura servicii de îngrijire personală, integrat cu serviciile complementare de recuperare și reabilitare funcțională (terapii de recuperare/reabilitare funcțională), activități terapeutice și ocupaționale, precum și consiliere psihologică, linie telefonică de urgență, asistență și suport pentru familia persoanei vârstnice, suport pentru realizarea activităților administrative și gestiunea bunurilor etc.
Cine poate depune proiecte
Pot depune proiecte furnizorii de servicii sociale – publici și privați autorizați acreditați, în parteneriat cu autorități publice locale din localitatea/ localitățile în care se implementează proiectul.
Ghidul solicitantului „Comunități de seniori – sprijin pentru persoane vârstnice vulnerabile afectate de probleme locative“ este în consultare publică până la data de 26 mai și este disponibil Aici.
Apelul de proiecte va fi deschis în perioada 11 iunie – 10 august 2023. Cererile de finanțare vor putea fi depuse exclusiv prin intermediul aplicației MySMIS2021 / SMIS2021+.
Programul Incluziune și Demnitate Socială (PIDS) – sprijin pentru persoane vârstnice vine cu un ansamblu de măsuri integrate. Se dorește sprijinirea aplicării strategiilor naționale și locale pentru a contribui în mod direct la susținerea procesului de reducere a fenomenului sărăciei. De asemenea, se vrea susținerea grupurilor vulnerabile în vederea depășirii situației de excludere socială.
Citește și: Reforma pensiilor se amână pentru iunie! Care este situația actuală?