SRI oferă noi detalii despre TikTok

Publicat: 05 dec. 2024, 18:47, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în ALEGERI , ? cititori
SRI oferă noi detalii despre TikTok
SRI

Serviciul Român de Informaţii (SRI) a precizat, astăzi, că reţeaua TikTok a devenit disponibilă în afara Chinei abia în 2017, respectiv în Europa în 2018. Cu toate acestea, a fost posibilă crearea de conturi şi utilizarea platformei încă din anul 2016, inclusiv de persoane din afara Republicii Populare Chineze, prin utilizarea de servicii de anonimizare de tip Virtual Private Network (VPN).

„Reţeaua de socializare TikTok a fost lansată în China, sub denumirea „A.me” în septembrie 2016, fiind încă de la acel moment disponibilă pentru crearea de conturi de pe spaţiul Republicii Populare Chineze. Deşi aceasta a devenit disponibilă în afara Chinei abia în 2017, respectiv în Europa în 2018, a fost posibilă crearea de conturi şi utilizarea platformei încă din anul 2016, inclusiv de persoane din afara Republicii Populare Chineze prin utilizarea de servicii de anonimizare de tip Virtual Private Network”, arată SRI.

Conform serviciului, „în noiembrie 2017, compania a achiziţionat start-up-ul Musical.ly din Shanghai, o aplicaţie de videosharing creată în iulie 2014 (având la momentul achiziţiei peste 70 de milioane de descărcări, respectiv peste 200 de milioane de conturi), conturile existente la nivelul acesteia fiind preluate şi integrate la nivelul aplicaţiei TikTok”.

„Majoritatea conturilor preluate de TikTok de la Musical.ly au primit nume de forma user urmat de cifre aleatorii (ex. „user472350”). De asemenea, comercializarea de conturi deja create la nivelul platformelor de social media este o practică foarte des întâlnită”, a explicat Serviciul Român de Informaţii.

Cum a lucrat TikTok pentru Călin Georgescu

„Reţeaua de conturi asociată direct campaniei lui Călin GEORGESCU a fost formată iniţial din 25.000 de conturi la nivelul platformei TikTok, care au devenit foarte active cu două săptămăni înainte datei scrutinului electoral. Campania de promovare a avut o organizare deosebit de bună, numărul urmăritorilor crescând semnificativ”, se arată în raportul SRI către CSAT.

„S-a observat faptul că 797 dintre conturile care au format inițial reţeaua de susţinere au fost create încă din anul 2016. Acestea au avut o activitate foarte redusă (1%) până la 11.11.2024, moment la care a fost activată la capacitate maximă întreaga reţea.

Prezintă o importanţă deosebită faptul că nu au fost utilizate resurse tehnice comune şi nu au fost observate adrese IP partajate (IP sharing). Concret, conturile de TikTok în cauză au avut alocate adrese IP unice, ceea ce denotă un mod de operare menit să îngreuneze activităţile de identificare a amplorii reţelei pe baza utilizării unei infrastructuri comune (aspect caracteristic reţelelor de boţi)”, au mai arătat specialiștii Serviciului Român de Informații.