SRI şi STS ar putea afecta secretul profesional al avocaților
Pe motiv că secretul profesional va fi afectat de interferenţa SRI şi a STS,
avocaţii cer retragerea propunerii de lege privind serviciile profesionale avocațiale în format electronic.
O serie de avocaţi din Baroul Bucureşti au cerut, astăzi, prin intermediul unei petiţii publice, retragerea propunerii legislative iniţiată de PNL care priveşte serviciile profesionale avocațiale în format electronic.
Avocaţii contestă proiectul legislativ şi susţin că, acesta a fost elaborat de un grup restrâns, în spatele ușilor închise, fară a beneficia de feedback-ul și experiența corpului profesional.
Contestatarii proiectului legislative susţin ca urmare a unor proteste ale avocaţilor și a unor discuții apărute în incinta instanțelor sau pe rețelele de socializare, ieri, UNBR a organizat cu câţiva parteneri ale unor case de avocatură un simulacru de consultare publică, menit a acoperi lipsa de transparenţă și de buna credință faţă de corpul avocaţilor.
Avocaţii susţin că proiectul legislativ de digitalizarea a profesiei de avocat prevede oferirea accesului neîngrădit asupra bazei de date a profesiei către serviciile de informații și agenții ale statului.
“În mod legal și statutar, o astfel de decizie de o importanţă capitală pentru profesie poate fi luată doar de Congresul UNBR și nu poate fi lăsată la latitudinea unui număr restrâns de membri care pot avea diverse slăbiciuni de moment.
Subliniem că în acest caz particular Consiliul UNBR a acționat în afara competențelor conferite, proiectul de lege depus fiind unul ce se abate total de la rezoluția votată inițial și mai ales de la voința expresă a corpului profesional manifestată prin vot democratic la Congrestul UNBR din 2022”, susţin avocaţii.
Aceştia mai reclamă şi o “politizare excesivă a proiectului”, ceea ce, spun aceştia, “ induce în ochii opiniie publice percepția greșită că avocatura ar fi o profesie aservită politic”.
“O astfel de percepție care poate fi indusă de paternitatea acestui proiect de lege, inițiat fară consultare publică cu corpul profesional, contravine prevederilor Statutului profesiei, avocatura fiind un serviciu de interes public, cu atribuții fundamentale în ceea ce privește promovarea și apărarea drepturilor, libertăților și intereselor legitime ale persoanelor fizice și persoanelor juridice, de drept public și de drept privat, în condiţii de autonomie şi independenţă”, mai susţin avocaţii.
În plus, avocaţii bucureşteni precizează că proiectul de act normativ va îngrădi activitatea avocațială și va creea premizele încălcării secretului profesional şi a controlului şi autorizării activităţii avocaţiale de către UNBR.
Avocaţii insistă pe ideea că proiectul aflat în Senat etatizează practic profesia de avocat, transformând UNBR într-un veritabil “minister al avocaților” care va abdica de la misiunea sa fundamentală, anume promovarea principiilor democratice și a drepturilor și libertăților fundamentale, dar şi de la principiile deontologice ce guvernează profesia de avocat, în condiții de autonomie și independența față de stat.
“Proiectul este un real pericol pentru avocatură și un atentat vădit la independența justiției. Independența justiției nu poate fi înțeleasă fără independența avocaturii. Independența și autonomia avocaturii sunt componente ale independenței justiei. O avocatură servilă sau aservită este o avocatură nulă”, au conchis avocaţii în petiţia publicată astăzi.