Stabilitatea în Siria va aduce gaz ieftin în Europa, prin Turcia
Șeful departamentului, Alparslan Bayraktar, a spus că gazul din Qatar poate fi furnizat prin Turcia pe baza unor acorduri de schimb.
Șeful Ministerului Energiei din Turcia, Alparslan Bayraktar, a anunțat posibilitatea furnizării de gaze naturale din Qatar către Europa prin teritoriile siriene și turcești, cu condiția să fie asigurată stabilitatea în Siria, transmite postul turc de televiziune TRT Haber.
„Gazul din Qatar poate fi furnizat Europei prin Turcia pe baza unor acorduri de schimb, folosind infrastructura de conducte existente. O astfel de rută necesită însă un sistem de transport sigur, iar pentru aceasta avem nevoie de o Sirie stabilă și de o regiune stabilă,” a spus Bayraktar, comentând posibilitatea implementării unui proiect de construire a unei conducte de gaz din Qatar până în Turcia, prin Siria.
Posibilitatea construirii unui gazoduct Qatar-Turcia a fost discutată încă din 2009, a fost planificată să fie instalată prin Arabia Saudită, Iordania și Siria. Cu toate acestea, implementarea proiectului, așa cum s-a stabilit la Ankara, a fost amânată din cauza opoziției autorităților siriene anterioare. Odată cu apariția noilor autorități la Damasc, proiectul a devenit din nou relevant.
Qatar ocupă locul al treilea în lume la rezervele de gaze naturale și al șaselea la producția sa.
Turcia este gata să furnizeze Europei 10 miliarde de metri cubi de gaz, anual
Turcia este gata să furnizeze până la 10 miliarde de metri cubi de gaze, Europei, anual, prin gazoductul transbalcanic, dacă țările europene dau dovadă de voință politică adecvată.
„Turcia este pregătită să-și aducă o contribuție la asigurarea securității energetice a Europei. Dacă Europa dă dovadă de voință politică și de angajament față de obligații și investește în interconectări, vom putea exporta până la 10 miliarde de metri cubi de gaz anual în Europa Centrală și de Estm prin conducta Trans-Balcanică”, arăta ministrul turc la postul de televiziune TRT Haber.
Acordul care prevedea tranzitul gazului rusesc pe teritoriul ucrainean a expirat la 1 ianuarie și viza pomparea a 40 de miliarde de metri cubi anual. Refuzul Ucrainei de a prelungi acordul a privat Gazprom de capacitatea tehnică și legală de a furniza combustibil pe această rută și, prin urmare, livrările au fost oprite în dimineața zilei de 1 ianuarie. Președintele rus Vladimir Putin a declarat că nu va exista un nou contract pentru tranzitul gazului rusesc prin Ucraina, întrucât nu va fi posibilă renegociarea acordului cu câteva zile înainte de Anul Nou. Kievul și-a anunțat, de asemenea, intenția de a opri transportul de gaz rusesc.