Stăpânii din umbră: „Garda pretoriană” a președintelui Putin

Publicat: 09 mart. 2022, 07:00, de Puterea.ro, în Internațional , ? cititori
Stăpânii din umbră: „Garda pretoriană” a președintelui Putin

Ca și Ceaușescu, Vladimir Putin s-a înconjurat de ceea ce ne-am obișnuit să numim cu titlul generic „Securitate”. Potrivit mai multor mărturii culese de-a lungul timpului de publicațiile occidentale de la analiști ruși, cercetători ori persoane care au avut de-a face cu anturajul lui Putin, președintele este înconjurat de ceea ce poporul rus numeşte „siloviki” – tirani.

„Dacă îl priveşti de departe, arată ca un Atlas plin de muşchi. Dar, pe măsură ce te apropii, constaţi că este, de fapt, un mort…”. Declarația îi aparţine unui politolog din Federația Rusă, care comenta urmă cu ceva vreme pentru International Herald Tribune pe tema „specificului național”. Politologul continua: „Un cadavru plin de viermi care-l devorează. Uneori se mai mişcă o mână sau un picior, dar asta datorită viermilor. Acesta este statul rus”. Cum de s-a ajuns aici?

Referitor la acești „siloviki”, Occidentul le spune „stăpânii din umbră” sau „garda pretoriană a preşedintelui”, după ce, în 1989, boteza identic Securitatea- structura politică represivă a lui Ceauşescu.

Ce doresc ei?

După ce a analizat 3.500 de biografii ale înalţilor responsabili ruşi de-a lungul vremii, Olga Kristanovskaia, sociolog la Academia de Ştiinţe din Moscova şi-a format propria idee, pe care a expus-o nu demult cotidianului Le Figaro: „EI sunt acolo, la putere, ca un iceberg care nu a dispărut niciodată.

Cei vechi din serviciile secrete controlează totul în Rusia, au colonizat puterea şi sunt noii stăpâni. Procesul este evident. Oamenii cu epoleţi se desconspiră. Vin la putere, iar statul se militarizează„. Olga a ajuns la concluzia că majoritatea acestor persoane provin din cadrul serviciilor secrete, din armată sau din structurile de forţă (Parchet, poliţie). Acestui „conglomerat de siloviki”, reanimat de Boris Elţin în 1993, i-a fost atribuit controlul direct a trei structuri – armata, FSB (ex-KGB) şi MVD (poliţia), în detrimentul guvernului. Iar mişcarea s-a accelerat încă de la prima venire la putere a lui Vladimir Putin.

„Existau şi în epoca ţaristă”, explică Olga. „Pe timpul lui Elţîn, Familia era un clan instituţional. Dar, sub Elţîn erau amici ai puterii. Sub Putin au devenit oamenii sistemului”.
Ce doresc ei? „Siloviki vor să creeze un stat puternic, reconstruind o superputere, ca pe vremea URSS-ului. Doresc să inspire teamă, pentru a fi respectaţi. Cel bogat şi cel mai influent este cel care dictează„. La prima vedere, în acest caz, nu a mai rămas mare lucru de spus.

Ce înseamnă cu adevărat o gardă pretoriană

La finele secolului al VI-lea î.Hr. (potrivit tradiţiei romane în anul 509 î.Hr.), la Roma s-a instituit republica, autoritatea regală fiind înlocuită prin aceea a doi magistraţi, numiţi la început praetori. Garda pretoriană – praetoriae cohortes, era o unitate militară care constituia garda personală a pretorului.
În „Istoria declinului şi a prăbuşirii Imperiului Roman„, Edward Gibbon (1737-1794) scrie că August Maxentius a fost cel care a permanetizat şi a conferit un aspect instituţional „bandelor pretoriene, a căror furie deşănţată a fost prima cauză a declinului Imperiului Roman”.

Gibbon notează că „acest tiran şiret, conştient că numai armele pot menţine domnia pe care o uzurpase, formase treptat puternicul corp de gărzi gata oricând să îi apere persoana, să intimideze Senatul şi să zdrobească prima mişcare de rebeliune- privilegiindu-le printr-o soldă dublă şi mari favoruri”.

Cohortele pretoriene au fost desfiinţate de Constantinus I în 312, ca urmare a implicării lor în desemnarea împăraţilor sau asasinarea lor (de exemplu, Caligula).