Start forare! Au început lucrările la primul pod peste Prut construit în ultimii 60 de ani (VIDEO)
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/Screenshot-2025-04-26-164153.png)
A fost sărbătoare mare sâmbătă, în raionul Ungheni, unde au început lucrările la primul pod peste Prut construit după Revoluţie. De fapt, este primul pod care va lega România de Republica Moldova construit în ultimii 60 de ani. Peste 500 de persoane, alături de oficialități din România s-au aflat în Republica Moldova, pentru a lua parte la demararea lucrărilor acestui prim pod rutier de autostradă peste râul Prut, intitulat simbolic „Podul de flori“. Pentru a marca acest eveniment, au fost aruncate flori în râul Prut, iar cei prezenți au asistat și la un show aviatic.
Au început lucrările la primul pod peste Prut construit în ultimii 60 de ani, un proiect în valoare de peste 150 de milioane de lei (fără TVA), finanțat prin fonduri europene (CEF). Potrivit ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, prezent la eveniment, antreprenorul trebuie să finalizeze până la sfârșitul anului viitor (18 luni) construcția acestui pod modern de 261 m, care va avea profil de autostradă.
Contractul prevede inclusiv amenajarea unui punct de trecere a frontierei care va fi dotat cu parcări pentru autovehicule mari și pentru autoturisme. „Noul pod de la Ungheni face parte din proiectul Autostrăzii Unirii (A8) și va interconecta infrastructurile rutiere ale României şi Republicii Moldova, ceea ce va aduce noi oportunități economice ambelor state românești de pe cele două maluri ale Prutului“, a precizat ministrul Grindeanu, pe Facebook.
Primul pod peste Prut construit în ultimii 60 de ani. Semnalul demarării lucrărilor: start forare!
Pe șantierul deschis în Republica Moldova au sosit încă de aseară instalațiile de foraj care vor lucra la structura de rezistență a culeei „Podului de Flori“ de pe malul stâng al Prutului. După încheierea discursurilor, mesajul de demarare a lucrărilor a fost scurt: start forare!
„Podul de Flori“ va uni localitatea Zagarancea din raionul Ungheni, Republica Moldova, cu comuna Golăești, din județul Iași. Este parte a Autostrăzii Unirii (A8) și are un rol major în interconectarea celor două rețele rutiere naționale, Autostrada Târgu Mureș – Iași – Ungheni și viitoarea Autostradă Ungheni – Chișinău, ambele având termenul de finalizare estimat pentru anul 2030.
Podul din Ungheni este primul pod rutier construit peste râul Prut din ultimii 60 de ani și, de asemenea, este unul dintre cele patru noi poduri peste Prut stabilite spre execuție, pentru care există deja contractul de proiectare și execuție semnat toamna trecută.
Amplasamentul podului este situat pe teritoriul României, UAT Golăiești, județul Iași, peste râul Prut, la granița cu Republica Moldova, în extravilanul comunei Golăiești și pe teritoriul comunei Zagarancea (raionul Ungheni, Republica Moldova) și are o lungime totală de 261,2 m (130,6 m sunt pe teritoriul României). Valoarea lucrărilor autorizate este de 33,64 milioane de lei, fără TVA.
Cum va arăta noul pod peste Prut
„Podul de Flori“ ar urma să fie gata în 2026. Contractul prevede execuția a:
- 261,20 m lungime pod nou peste Prut (câte un pod pentru fiecare sens de circulație);
- două benzi pe sens + trotuare;
- 13 m lățime pod nou (Etapa I) + 11,25 m (Etapa II);
- 8 m lățime parte carosabilă;
- 1 km lungime traseu;
- 4 x 3,75 m parte carosabilă drum de legătură;
- punct de control trecere frontieră, care va fi dotat cu parcări pentru autovehicule mari, autoturisme și spații închise destinate verificării amănunțite a autoturismelor și tirurilor.
Alte patru noi poduri peste râul Prut vor fi construite de România, într-un efort de a îmbunătăți legăturile rutiere cu Republica Moldova. Este vorba de:
- Pod nou peste Prut, Stânca (RO) – Costești (MD);
- Pod nou peste Prut, Bumbăta (RO) – Leova (MD);
- Pod nou peste Prut, Fălciu (RO) – Leca (MD);
- Pod nou peste Prut, Răducăneni (RO) – Bărboieni (MD).