START în campania electorală pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale; ce trebuie să ştie candidaţii şi unde pot vota alegătorii
Campania electorală pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale din România începe în noaptea de 24 spre 25 octombrie, la miezul nopţii, urmând să se încheie pe 23 noiembrie, la ora 07.00. Sunt 14 candidaţi înscrişi în cursa electorală – 10 propuşi de formaţiuni politice şi patru independenţi. Competitorii au obligaţia ca până la începutul oficial al campaniei să înlăture panourile şi bannerele electorale şi să utilizeze doar locurile special autorizate pentru afişarea materialelor de propagandă.
Potrivit AEP, alegătorii pot vota doar în localitatea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa, iar în Bucureşti, doar în sectorul unde sunt înscrişi pe listele permanente. Adresa secţiei de votare de care aparţine alegătorul poate fi aflată pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente.
Alegătorii care se află în altă localitate îşi exprimă opţiunea electorală la orice secţie, fiind înscrişi pe listele suplimentare.
Cetățenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate pot vota fie prin corespondenţă, dacă au ales opţiunea, fie la orice secţie organizată în ţară sau în străinătate.
Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că s-au înregistrat pe site-ul instituției 6.650 de alegători pentru votul prin corespondenţă şi a precizat că, până la data de 30 octombrie, acestora le vor fi expediate, prin intermediul Poştei Române, plicurile conţinând buletinele de vot atât pentru turul întâi, cât şi pentru turul al doilea, iar ele trebuie să ajungă la Biroul Electoral Central pentru votul prin corespondenţă până la data de 21 noiembrie.
În ţară, votul pentru alegerea preşedintelui României va începe pe 24 noiembrie, la ora 07,00, şi se va încheia în aceeași zi, la ora 21,00. Dacă la momentul închiderii urnelor se vor afla alegători la rând sau în incintă, preşedintele secţiei de votare poate dispune prelungirea votării până la ora 23,59, când sistemul se va închide automat.
Vor fi organizate 19.000 de secţii de votare; fără corturi, bannere şi concerte
Toni Greblă a mai precizat că la alegerile prezidenţiale vor fi organizate aproximativ 19.000 de secţii de votare. El a adăugat că a comandat la Monitorul Oficial tipărirea a aproape 20 de milioane de buletine de vot în ţară pentru primul tur şi tot atâtea în eventualitatea celui de-al doilea tur.
„Campania electorală începe la sfârşitul acestei zile. Prima obligaţie a competitorilor electorali este aceea ca până mâine să nu mai existe niciun material de propagandă pe care l-a utilizat până la această dată, pentru că ele trebuie îndepărtate şi înlocuite cu acele materiale care pot să fie utilizate în campania electorală”, a spus Toni Greblă.
Este interzisă şi utilizarea oricărui alt tip de propagandă, inclusiv a vehiculelor inscripţionate sau colantate cu sloganuri de campanie sau imagini ale candidaţilor, precum şi utilizarea vehiculelor care utilizează materiale audiovideo în mers sau staţionar. Sunt interzise, cu aplicare de sancţiuni, organizarea de spectacole, serbări, focuri de artificii, utilizarea de bannere, de mashuri, corturi publicitare sau alte asemenea activităţi.
Astfel, fiecare candidat trebuie să se rezume la acele tipuri de activităţi şi materiale de propagandă precum afişe electorale, materiale de propagandă audio şi video, broşuri, pliante şi alte materiale, permise în campanie.
Campania electorală se va încheia în ziua de 23 noiembrie, la ora 7,00 dimineaţa, iar în 23 noiembrie şi 24 noiembrie este interzisă orice manifestare care ţine de campania electorală pentru alegerea preşedintelui României.
Pragul electoral este de 5% la alegerile parlamentare din 24 noiembrie, iar în situaţia în care va fi organizat un al doilea tur de scrutin, campania electorală va începe pe data de 29 noiembrie, la ora 7,00 dimineaţa, şi se va încheia pe 7 decembrie, la ora 7,00 dimineaţa.