Statele membre UE au adoptat orientări privind dovada vaccinării în scopuri medicale

Publicat: 28 ian. 2021, 20:15, de Roxana Roseti, în Internațional , ? cititori
Statele membre UE au adoptat orientări privind dovada vaccinării în scopuri medicale

Statele membre UE au adoptat joi, în urma concluziilor ultimelor Consilii Europene din decembrie şi ianuarie şi cu sprijinul Comisiei Europene, orientări privind dovada vaccinării în scopuri medicale.

Orientările sunt menite să sprijine interoperabilitatea certificatelor de vaccinare, adică uniformizarea conţinutului, şi să stabilească un set minim de date pentru fiecare certificat, informează un comunicat al executivului comunitar.

De asemenea, orientările pun bazele unui cadru de încredere care să asigure autenticitatea şi integritatea certificatelor, cadru la care va continua să se lucreze în cadrul reţelei eHealth, inclusiv pentru a se specifica în continuare măsurile necesare de protecţie a datelor şi de securitate.

Orientările vizează un sistem care să poată găzdui atât mijloace pe suport de hârtie, cât şi mijloace digitale, asigurând flexibilitatea şi compatibilitatea cu soluţiile naţionale existente, precum şi o protecţie riguroasă a datelor cu caracter personal.

„Salut adoptarea orientărilor privind dovada vaccinării în scopuri medicale. Avem nevoie de o abordare comună asupra certificatelor de vaccinare şi aştept cu interes continuarea cooperării cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru a extinde acest instrument la nivel mondial. Certificatele de vaccinare interoperabile vor fi un instrument important pentru cetăţeni pe atât pe parcursul, cât şi după încheierea pandemiei”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară.

Orientările sunt rezultatul discuţiilor şi reflecţiilor din cadrul reţelei de eHealth, precum şi al primelor consultări cu Comitetul pentru securitate sanitară, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Orientările vizează în principal vaccinarea împotriva COVID-19, dar ar putea fi utilizate în viitor ca bază pentru dovedirea statutului în privinţa vaccinărilor, se mai precizează în comunicatul citat, potrivit Agerpres.