Statele Unite ale Americii confirmă două vânzări majore de elicoptere și avioane militare către Egipt
Două vânzări majore de echipamente militare către Cairo, legate de transportul aerian şi sistemele radar, au fost aprobate marţi de Departamentul de Stat al SUA, în ciuda preocupării tot mai mari cu privire la respectarea drepturilor omului în Egipt.
Vânzarea a 12 avioane de transport militar cvadrimotoare C-130J Super Hercules şi a echipamentului asociat, care nu a fost încă finalizată, este estimată la 2,2 miliarde de dolari, notează AFP, citat de Agerpres.
Acesta va permite „îmbunătăţirea capacităţilor Egiptului de a gestiona ameninţările actuale şi viitoare, oferind sprijin aerian trupelor sale capabil să transporte provizii, echipamente şi persoane”, a precizat Defense Security Cooperation Agency (DSCA).
Avioanele pot fi folosite, de asemenea, pentru misiuni de salvare şi patrule maritime, a adăugat DSCA.
Printr-o a doua vânzare, Egiptul poate cumpăra sisteme de apărare antiaeriană din Statele Unite pentru o valoare de 355 de milioane de dolari.
Aceste contracte de vânzare survin într-un context în care la Washington tot mai multe voci se fac auzite împotriva tratamentului rezervat opozanţilor politici de către guvernul preşedintelui egiptean Abdel-Fattah al-Sissi. Ţara are cel puţin 60.000 de deţinuţi politici, potrivit ONG-urilor.
SUA a îghețat 10% din anjutorul umanitar pentru Egipt
În septembrie, Statele Unite au îngheţat astfel 10% din ajutorul acordat ţării, care depăşeşte un miliard de dolari anual, din cauza deficienţelor în îmbunătăţirea respectării drepturilor omului.
Pentru anul fiscal 2022, care a început la 1 octombrie 2021, administraţia Biden a menţinut, însă, acelaşi buget ca anul precedent de 1,4 miliarde de dolari în asistenţă bilaterală, în mare parte militară, pentru Cairo.
„Guvernul egiptean a continuat să practice fapte de tortură generalizată, represiunea opoziţiei şi chiar persecutarea unor cetăţeni americani şi a familiilor unor opozanţi care trăiesc în Statele Unite”, au denunţat doi democraţi din Camera Reprezentanţilor, Don Beyer şi Tom Malinowski, critici la adresa contractelor de vânzare anunţate.
Aprobarea acestor două vânzări a avut loc la trei săptămâni după ce autorităţile americane au arestat la New York un american de origine egipteană acuzat că s-a implicat în spionarea unor opozanţi politici în numele preşedintelui Abdel Fattah al-Sissi.