Statele Unite se confruntă cu cel mai teribil val de gripă aviară din istoria sa
Din februarie anul acesta până în prezent, virusul H5N1 provoacă un adevărat dezastru în fermele americane: 52,7 milioane de păsări au pierit. Experții constată că nici în timpul verii, când contagiozitatea este mai scăzută, nu a dus la ieșirea din epidemie, relatează Courrier international.
SUA traversează o criză aviară fără precedent, din cauza unui virus gripal foarte contagios, care deja a decimat 52,7 milioane de păsări, transmite National Public Radio (NPR), care mai precizează că această epizootie a afectat 46 de state, fiind epidemia de gripă aviară cea mai teribilă din istoria SUA.
Declanșată în februarie anul acesta, când au fost detectate primele cazuri de H5N1, această epidemie o depășește pe cea din 2014-2015, care a provocat moartea a 50 de milioane de păsări. Actuala epidemie a persistat și vara, iar acum se observă un nou val.
Risc redus de transmitere la om
Ceea ce nu s-a observat în timpul epidemiilor precedente, care nu s-au prelungit și în sezonul rece. ”Sper ca această situație să nu se repete”, a declarat pentru NPR Richard Webby, virusolog și director al Centrului de cercetare asupra patologiilor aviare al OMS.
O altă diferență majoră comparativ cu epidemiile anterioare: transmiterea pleacă de la păsări sălbatice și nu de la contactele între păsări crescute în ferme.
Important este că riscul transmiterii virusului la om este foarte mic.
Richard Webby spune că dezastrul provocat de acest virus a fost amplificat și de faptul că sistemul imunitar al păsărilor domestice este complet nepregătit să lupte cu acest agent patogen.
Potrivit prof. Amy Hagerman de la Universitatea statului Oklahoma, păsările ouătoare sunt mai afectate de acest virus. Evident, în aceste condiții, în SUA, prețul ouălor ar putea exploda.