Statistică alarmantă: România, pe locul doi la numărul de mame tinere
Un studiu recent al UNICEF arată că România ocupă locul al doilea în Uniunea Europeană la numărul de adolescente care devin mame.
Studiul realizat de UNICEF împreună cu Asociația SAMAS în România arată că aceste cazuri sunt înregistrate de la o generație de altă în aceleași familii.
Fenomenul mamelor minore este unul îngrijorător și este greu de ținut sub control. Anual în România sunt înregistrate tot mai multe cazuri de minore care devin mame.
Țara noastră este pe locul doi în Europa cu cele mai multe naşteri şi avorturi la fetele sub 18 ani.
Statistica pe 2019
· În 2019 au fost înregistrate 16.639 de sarcini în rândul adolescentelor, în scădere cu 9% față de anul 2018.
· În cazul adolescentelor sub 15 ani, numărul de sarcini a scăzut în toate regiunile, cu excepția regiunilor Nord-Vest și Nord-Est, unde creșterea a fost de 11%.
· Tot în 2019, numărul întreruperilor de sarcină în cazul fetelor între 15 și 19 ani a fost de 4.290.
· La adolescentele între 15 și 19 ani, în 2019, cele mai multe sarcini au fost în județele Mureș (827 de sarcini), Brașov (761 de sarcini), Dolj (700 de sarcini), Iași (691 de sarcini), Bacău (654 de sarcini), Constanța (616 de sarcini), Bihor (593 de sarcini), Suceava (512 de sarcini), Dâmbovița (503 de sarcini) și Prahova (483 de sarcini).
Lipsa educației
Studiul arată că nivelul de educației este direct proporțional cu numărul de nașteri la adolescente.
„Concluziile raportului arată clar nevoia de măsuri complexe pe mai multe planuri și cu implicarea mai multor instituții ale statului, care trebuie să se coordoneze eficient. Sistemul de educație, cel medical, dar și autoritățile locale trebuie să acționeze, acordând o atenție sporită tinerelor din categoriile vulnerabile, în special în contextul pandemiei de COVID-19, în care vulnerabilitățile familiilor aflate la risc au crescut”, a declarat Pieter Bult, Reprezentantul UNICEF în România.
„Nivelul de educație este direct proporțional cu vârsta primei experiențe de cuplu și cu apariția unei sarcini în viața unei adolescentei. Un procent semnificativ de mame minore (31,7%, din datele noastre) nu finalizează ciclul de educație primar. Una din 6 adolescente care au avut un copil înainte de 15 ani va avea un al doilea copil înainte de a împlini 18 ani”, a declarat Marina Oțelea, unul din autorii studiului.