Statistică surprinzătoare. Cum arată România în topul datoriilor pe cap de locuitor la nivel european
Românii se îndatorează tot mai mult, spun statisticile de la nivel european. Cu toate acestea, valoarea datoriei pe cap de locuitor adult este cu mult mai mică decât în alte țări de pe continent.
Statistică surprinzătoare. Cum arată România în topul datoriilor pe cap de locuitor la nivel european
Conform ultimelor date furnizate de Statista, în Europa, valoarea datoriei pe cap de locuitor variază mult de la o țară la alta. Spre exemplu, dacă în Elveția vorbim de o datorie de 151.600 de dolari americani în 2022 per adult, În Azerbaidjan, adulții aveau o datorie de 540 de dolari.
În același an, volumul mediu al datoriei la nivel european a fost de 25.000 de dolari americani pe adult. În general, formele de datorie întâlnite în țările din Europa sunt similare și tind să se includă. Vorbim aici de carduri de credit, datorii medicale, împrumuturi pentru studii, descoperiri de cont, ipoteci, finanțări auto și împrumuturi personale.
Citește și: Plină de datorii, Romaero a cerut să intre în insolvență
În topul realizat de Statista, românii se află în marjele de jos, cu datorii pe cap de locuitor ridicându-se la aproximativ 3.200 de euro, o valoare mult redusă comparativ cu cei peste 150.000 de euro pe cap de locuitor din Elveția, de exemplu.
Cu toate acestea, suma nu este tocmai mică, dacă ne raportăm la salariul minim brut din țara noastră, care ajunge la 2079 de lei net. Mai exact, aproximativ 400 de euro/ lună.
Românii vor continua să se îndatoreze și în 2024
Previziunile analiștilor arată că româmnii vor continua să se îndatoreze și în 2024. Mai ales că Programul ”Noua Casă” a fost prelungit, stabilindu-se un plafon de garanții de peste 1 miliard de lei.
În decursul ultimilor trei ani, suma de venit cerută pentru eligibilitatea în cadrul acestui program a înregistrat o creștere de circa 1.800 de lei, ca urmare a creșterii Indicelui de Referință pentru Creditele Consumatorilor (IRCC), iar în 2024, românii vor avea nevoie ca venitul necesar accesării acelorași credite imobiliare ca acum patru ani să crească cu încă 200 de lei, potrivit Ziare.com.