Statul-membru Schengen care introduce controale aspre la vamă. Măsurile intră în vigoare de la 1 noiembrie
Într-un nou val de măsuri de securitate, Franța urmează să reintroducă controale drastice la frontieră începând cu 1 noiembrie, urcând mizele pentru spațiul Schengen, care permite libera circulație în 29 de țări europene. Decizia vine după un anunț similar al Germaniei și aduce în discuție viitorul conceptului de „frontiere deschise” în UE, mai ales în contextul riscurilor de securitate și fluxurilor de migrație necontrolată.
Guvernul francez a informat Comisia Europeană că măsura va fi aplicată pentru o perioadă inițială de șase luni, până la 1 aprilie 2025, însă autoritățile subliniază că ar putea prelungi controalele dacă situația o impune.
Așadar, începând din noiembrie, călătorii care intră în Franța din Belgia, Germania, Italia, Luxemburg, Spania și Elveția vor fi supuși unor verificări sporite pe toate rutele de acces – terestre, maritime și aeriene. Este pentru prima dată după pandemia de Covid-19 când Franța reintroduce controale atât de extinse la frontiere, subliniind gravitatea riscurilor pe care le percepe în acest moment.
Justificarea autorităților franceze
Guvernul francez motivează măsura prin „amenințările serioase la adresa ordinii publice și securității interne”, invocând activități teroriste, rețele de crimă organizată care facilitează migrația ilegală și contrabanda, precum și pericolul de radicalizare a anumitor indivizi prin infiltrație în fluxurile migratorii.
În aceste condiții, măsurile de control nu sunt doar preventive, ci vizează o identificare fermă și rapidă a suspecților, astfel încât migranții neautorizați să fie întorși de la frontieră, iar cei suspectați de activități ilegale să fie reținuți.
Contextul și provocările spațiului Schengen
Acordul Schengen, care numără 25 dintre cele 27 de state membre ale UE, alături de Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția, a fost creat pentru a permite libertatea de circulație în Europa prin eliminarea controalelor la frontierele interne. Totuși, Codul frontierelor Schengen oferă posibilitatea reintroducerii temporare a controalelor, dacă o țară membră consideră că există o amenințare gravă la adresa securității naționale sau ordinii publice. Conform aceluiași cod, aceste restricții pot fi aplicate pentru o perioadă maximă de șase luni, însă durata poate fi prelungită dacă se constată persistența riscurilor.