Statul repară o nedreptate făcută elevilor navetiști
După ce i-a lăsat două luni și jumătate să se descurce cum pot, Guvernul și-a amintit de elevii navetiști și a aprobat noi măsuri privind plata şi decontarea transportului.
Astfel, elevii şcolarizaţi în altă localitate decât cea de domiciliu vor primi de patru ori mai mult, respectiv o sumă forfetară lunară de 60 de lei/ lună pentru distanta de până la 3 kilometri. Pentru distanţele ce depăşesc această valoare, suma de 60 lei/ lună se va suplimenta cu 6 lei/ lună pentru fiecare kilometru.
Ministerul Educaţiei a transmis că adoptarea ordonanţei reprezintă, în momentul de faţă, soluţia cea mai bună pentru asigurarea transportului şcolar al elevilor navetişti.
Noua variantă de decontare
Conform ministerului, un elev care locuieşte la 15 km de şcoală va primi 60 de lei pentru primii 3 km, la care se vor adăuga 6 lei pentru fiecare km dintre cei 12 rămaşi, rezultând un total de 132 de lei lunar, bani pe care elevul îi primeşte înaintea achiziţionării abonamentului.
Până acum, pentru aceiaşi 15 km, un elev ar fi primit 30 de lei pentru primii 3 km la care se adăugau 3 lei pentru fiecare km dintre ceilalţi 12, cu un total de 66 de lei.
În cazul în care costul transportului este mai mare decât suma forfetară, aceasta poate fi majorată cu până la 100%, dar nu mai mult decât contravaloarea documentelor de transport prezentate de către elevii care solicită suplimentarea sumei forfetare.
În acest caz, sumele se decontează pe baza documentelor de transport emise de operatorii de transport.
În situaţia în care suma forfetară lunară, majorată cu 100%, nu acoperă cheltuielile lunare de transport pe bază de abonament/pachet de bilete, diferenţa poate fi decontată din bugetele judeţelor/ sectoarelor municipiului Bucureşti.
Situația elevilor de la internat
Elevilor cazaţi la internat sau în gazdă în localitatea unde studiază li se asigură decontarea cheltuielilor de transport între localitatea în care studiază şi localitatea de domiciliu, din bugetul Ministerului Educaţiei, prin unităţile de învăţământ unde sunt şcolarizaţi.
Este vorba atât de contravaloarea a 4 călătorii dus-întors/lună cât şi de contravaloarea unei călătorii dus-întors efectuate în perioada fiecărei sărbători legale. Decontarea se face pe baza documentelor de transport.
„În vederea identificării unei soluţii pe termen lung, la nivelul Guvernului, a fost desemnat un comitet interministerial cu scopul de a crea mecanismele cele mai eficiente pentru ca transportul dintre şcoala şi domiciliul elevilor navetişti să nu presupună niciun cost pentru aceştia”, susține Ministerul Educaţiei.