Statul român riscă să piardă controlul la Hidroelectrica
Statul român riscă să piardă controlul la Hidroelectrica din cauza listării la bursă impusă în PNRR. Pericolul survine după ce, Citigroup și Morgan Stanley au retrogradat succesiv Hidroelectrica, fapt ce a condus la scăderea preţului acţiunilor companiei energetice. Ca atare, există riscul iminent ca Hidroelectrica să fie preluată ostil dacă va fi vorba de o majorare de capital, deoarece statul român nu dispune de resurse financiare pentru a concura cu eventuali investitori care ar putea investi în Hidroelectrica prin intermediul bursei.
Fostul ministru Mircea Coşea (FOTO) consideră că „listarea Hidroelectrica s-a făcut cu hei-rup”, fiind „o acțiune de artizanat, de amatorism”: „Scoaterea în continuare la bursă a altor companii importante este o aventură, pentru că nici acum nu avem pregătit nimic. Bursa este o chestiune complicată și, dacă ne uităm la experiența altora, care au pornit acum 15 ani, și mă refer la Polonia, vedem că statul a lucrat cu consultanță străină, americană. Au fost specialişti care au contribuit serios la piața de capital poloneză, pentru că nu exista experiență”.
Acesta avertizează că listarea la bursă a unei companii etalon „este o chestiune care ține nu numai de o pregătire profesională, dar și de o serie întreagă de informații, pe care o țară ca România, cu o ieșire mică pe piață, nu le poate avea în timp util, ceea ce înseamnă că este o victimă sigură”.
Din acest motiv, Mircea Coşea consideră că „riscul la Hidroelectrica este nu numai să pierzi capital, ci și să rămâi fără obiectul muncii”: „Alții sunt mai puternici și pot deveni proprietari ai propriului tău patrimoniu. Riscurile sunt mari. Eu sunt foarte sceptic în continuare față de listarea la bursă a companiilor importante românești”, a spus Mircea Coşea
Risc de preluare ostilă
„Ceea ce se întâmplă acum cu Hidroelectrica este o dovadă foarte clară că putem avea niște riscuri care ne vor costa. Există pericolul foarte clar ca statul să își piardă acțiunile la Hidroelectrica. La o majorare de capital a unuia dintre parteneri, se pierd acțiuni. Statul român poate pierde controlul asupra Hidroelectrica și să rămână cu atât de puține acțiuni și cu o participare atât de mică, încât nu va mai avea niciun fel de rol. Soluția pentru salvarea Hidroelectrica ar fi să o capitalizăm, dar nu avem cum, dat fiind deficitele existente”, a concluzionat Mircea Coşea.
Şi o serie de economişti din piaţa de capital au atras atenţia că multe dintre companiile din statele emergente listate la bursă riscă să intre sub controlul noilor îmbogățiți din state asiatice, care vor să intre pe piața europeană prin bursă. Ca atare, există riscul iminent ca Hidroelectrica să fie preluată ostil, mai ales că statul român nu dispune de resurse financiare pentru a concura cu eventuali investitori atunci când va fi vorba despre o majorare de capital.